Alkmaars raadslid wil onafhankelijk onderzoek naar stadionrellen

De AZ-hooligans vielen in het stadion publiek van West Ham aan.© jjfoto

Connie Vertegaal
Alkmaar

Het Alkmaarse gemeenteraadslid Jan Hoekzema (OPA) wil dat een onafhankelijk bureau onderzoek gaat doet naar de rellen die uitbraken na afloop van de wedstrijd AZ - West Ham United.

Op dit moment doen de gemeente, AZ, het Openbaar Ministerie en de politie al onderzoek naar hoe het zo uit de hand kon lopen op Hemelvaartsdag. „Niet dat ik reden heb om te twijfelen aan de uitkomsten van dat onderzoek, maar dit zijn wel de partijen die zorg moesten dragen voor orde en veiligheid rond de wedstrijd”, zegt Hoekzema. „Dan heb je misschien toch het risico dat partijen hun eigen straatje schoon willen vegen. Vandaar mijn verzoek om een onderzoek door een echt onafhankelijke partij die hier met afstand naar kan kijken, dat is zuiverder.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Jan Hoekzema.© jjfoto.nl / Jan Jong

Het onderzoek zou moeten draaien om de vraag of de rellen voorkomen hadden kunnen worden en of er fouten zijn gemaakt. Hoekzema zegt dat hij alle steun krijgt van burgemeester Anja Schouten. Volgens hem ligt de wedstrijd ook onder de loep bij de Uefa. „Die waren met twee mensen bij de wedstrijd speciaal om de boel qua veiligheidsmaatregelen te observeren.”

Lees ook: AZ deelt 43 stadionverboden uit na ongeregeldheden vorige week

Lees ook: ’Vlam in pan door vlag West Ham United op hoofdtribune AZ’

Net binnen