Zeepaardjes na overwintering bij Ecomare terug naar zee. ’Mensen brachten ze in een zakje zeewater naar ons toe’

De duikers nemen de zeepaardjes over van de dierverzorgers.© Foto Ecomare

Anja Roubos
De Koog

Vijf kortsnuitzeepaardjes die in het zeeaquarium van Ecomare hebben overwinterd, zijn vrijdag teruggebracht naar zee. De visjes waren afgelopen winter onderkoeld aangespoeld op het strand.

Nu de temperatuur van het zeewater weer voldoende gestegen is, konden ze terug naar hun natuurlijke leefomgeving. De Texelse duikers Reinier Nauta en Boukje Heidstra brachten ze naar een wierveld in de Noordzee.

Op zo’n vijf meter diepte openden zij het deksel van de bak. In alle rust kwamen de visjes tevoorschijn. Zeepaardjes zijn geen krachtige zwemmers en houden zich graag vast met hun staart. Vandaar de keuze om ze naar een wierveld te brengen: ze konden zich meteen vastgrijpen.

Het kortsnuitzeepaardje is de zeepaardjessoort die het meeste voorkomt in de Noordzee. In de winter trekken ze zich normaal gesproken terug in diepere, minder koude delen van de Noordzee. Als ze daar te laat mee zijn of bij een storm op drift raken en in water van minder dan 9 graden terechtkomen, raken ze onderkoeld.

De op het strand gevonden zeepaardjes hadden geluk: mensen zagen dat ze nog leefden en brachten ze in een zakje zeewater naar Ecomare. Ecomare en Diergaarde Blijdorp hebben als enige twee aquaria van ons land een ontheffing voor het opvangen van zeepaardjes.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Net binnen