De leegloop bij korfbalclub Groen Geel gaat door: ook Kevin Dik kiest voor KZ

Blijdschap bij Kevin Dik en zijn teamgenoten nadat Dalto is verslagen in de play-downs.© Foto Ronald Goedheer

Robert Berkeley
Wormer

Met Kevin Dik vertrekt alweer de vijfde vaste waarde van de afgelopen jaren bij Groen Geel deze zomer. Extra pijnlijk: net als teamgenoot Carlo de Vries kiest het kind van de club uit Wormer voor een overstap naar de regionale rivaal KZ.

Voor Groen Geel is 2023 vooralsnog bepaald niet het leukste jaar in de clubgeschiedenis. In de loop van het vierde seizoen in de korfballeague waren er strubbelingen binnen de selectie en stapte trainer Daniël Harmzen voortijdig op. Via play-downs - bekend terrein voor de ploeg uit Wormer - dwong Groen Geel ten koste van Dalto weliswaar een langer verblijf op het hoogste niveau af, maar of het daar volgend seizoen nog iets te zoeken heeft, is momenteel de grote vraag. Maar liefst vijf spelers die de afgelopen jaren een belangrijke rol hebben vervuld vertrekken. Er zijn nog geen versterkingen bekendgemaakt en ook is nog niet duidelijk wie de nieuwe trainer wordt.

Na Lisanne de Bruin (stopt), Fenna Jagtman (terug naar TOP), international Terrenc Griemink (naar LDODK) en Carlo de Vries (naar KZ) heeft nu Kevin Dik ook laten weten dat hij Groen Geel verlaat en net als De Vries kiest hij voor de concurrent op fietsafstand. De club uit Koog aan de Zaan is voor Dik geen onbekend terrein, aangezien zijn vader er in het verleden een periode actief was als trainer. Zelf heeft Kevin Dik twintig jaar lang alleen bij Groen Geel in zijn woonplaats gekorfbald.

Lees ook: Pikante toptransfer in het Zaanse korfbal: Carlo de Vries (25) verruilt Groen Geel voor KZ

,,Het mag duidelijk zijn dat wij Kevin gaan missen’’, reageert Groen Geel-voorzitter Rick de Wit op de website van de club. ,,Met het wegvallen van een aantal basisspelers heeft Groen Geel een aardige uitdaging om deze openstaande posities in te vullen.’’ De Wit meldt erbij dat er nog genoeg kwaliteit is binnen de selectie om een goede basis neer te zetten en dat er gezocht zal worden naar versterking van buitenaf. Om op die manier te kunnen ’voortbouwen op het traject dat is ingezet’.

De Wit constateert dat ’het topkorfballandschap na corona is veranderd’. Hij schrijft op de clubsite: ,,Groen Geel is een fantastische vereniging met voldoende faciliteiten. Maar willen wij mee blijven doen en bepaalde doelen behalen, dan moeten wij ons door ontwikkelen op verschillende fronten. Het integreren van werk, studie en korfbal is één van de pilaren waar wij op inzetten om zowel het team als het individu maximaal te laten ontwikkelen en presteren.’’

(Tekst gaat verder onder de foto)

Kevin Dik.© Foto Ronald Goedheer

Het klinkt als een plan om professioneler te worden als organisatie, iets waar KZ ook al jaren mee bezig is. Niet voor niks meldden zowel Dik als De Vries dat ze overstappen naar de buurvereniging om zich daar verder te ontwikkelen als korfballer. ,,Ik denk dat het een omgeving is waar ik de volgende stap kan zetten’’, licht Dik toe op de website van KZ.

Voor KZ is de komst van de twee Zaanse voormalig jeugdinternationals een welkome versterking van de selectie. Eerder werd namelijk bekend dat basisspeler Matté Lipke vertrekt uit Koog aan de Zaan. Hij keert terug bij zijn oude club Unitas in Harderwijk, dat afgelopen zaalseizoen kansloos uit de korfballeague degradeerde. Op het één na hoogste niveau willen Lipke en zijn vriendin Nikki Boerhout (zie kader) proberen met de club een terugkeer naar de league af te dwingen.

EK -21 jaar

Sanne Maaike Nieuwenhuizen en Nikki Boerhout van KZ behoren tot de definitieve selectie van het Nederlands talententeam, dat van 9 tot en met 16 juli het EK onder 21 jaar in Tsjechië speelt. In juni gaat het team op trainingskamp in Chinees Taipei. KZ-speelster Zoë Engel is afgevallen. Boerhout stapt deze zomer over naar Unitas in Harderwijk.

Net binnen