Rinus van Kalmthout komt vierduizendste van een seconde te kort voor pole position bij Indy 500

Hoofddorp

Rinus ’VeeKay’ van Kalmthout mag de Indianapolis 500 vanaf een tweede startplaats aanvangen. De 22-jarige Hoofddorper produceerde een knappe run tijdens de Fast Six-kwalificatie en vertrekt zodoende voor het derde achtereenvolgende jaar vanaf de voorste startrij bij de belangrijkste race ter wereld.

Over vier kwalificatieronden noteerde de ECR-coureur een gemiddelde van 234,211 mph (376,926 kph).

Genoeg voor de poleposition was het nét niet: Alex Palou ging met zijn Ganassi-wagen vier duizendsten van een seconde harder over het traject van ruim zestien kilometer. Zodoende legde VeeKay beslag op de tweede plaats, wat desalniettemin zijn persoonlijk beste prestatie tijdens de kwalificatie voor de Indianapolis 500 is.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

„Dit is Indy”, vertelt de Hoofddorper vanuit de Verenigde Staten. „Ik was zo ontzettend dichtbij de poleposition voor de Indianapolis 500 en baal er stiekem wel van dat Palou een paar duizendsten sneller was, maar ik heb alles gegeven en ben ontzettend blij met andermaal een front row startplaats. Dit is voor Ed Carpenter Racing een geweldige duw in de rug na een moeilijke openingsfase van het seizoen. Het scheelt een zuchtje wind of ik sta hier vandaag eerste, maar onder de streep ben ik trots.”

„Laten we eerlijk zijn: heel veel beter dan dit, kan het niet. Ik zal eerlijk vertellen dat ik vanochtend niet opstond met het idee dat ik de poleronde zou kunnen rijden. Ganassi en McLaren waren immers met vier wagens vertegenwoordigd in de Fast Twelve, terwijl ik er alleen voor stond. Tot overmaat van ramp kregen we ook nog met een motorprobleem te maken tijdens de afsluitende training. De monteurs van ECR hebben fantastisch werk geleverd door dit razendsnel te verhelpen.”

De Indy 500 geldt als de belangrijkste race van het jaar in Amerika. Het vindt zondag 28 mei plaats.

Net binnen