Lisa Baijs zeefdrukt op haar zolder erop los

© Foto Erna Faust

Nina Bakker
Alkmaar

Die ene speciale stoel, het uitzicht, je werkplek of dat schuurtje. Wat maakt dat jij je thuis voelt? Waar ben jij ’lekker thuis’? Die vraag leggen we voor aan Lisa Baijs. Op haar zolder in Alkmaar heeft ze haar eigen grafische studio.

Lisa woont met haar vriend tien jaar samen. Er is een achtertuin met vuurkorf, kat Miss Pickles loopt nieuwsgierig rond en overal waar je kijkt zijn planten te vinden. Aan de muur hangt een grote grafische poster van North Sea Jazz Festival en daarnaast een geverfd skateboarddeck, ook met planten beschilderd.

Het zijn ontwerpen die Lisa heeft gemaakt. Haar werk wordt gekenmerkt door botanische elementen. Niet gek, want Lisa laat zich graag omringen door de natuur. Op zolder heeft ze haar eigen ontwerpstudio met zeefdrukapparatuur, een droom die voor haar werkelijkheid werd.

Zeefdrukken deed ze voor het eerst op de mbo-opleiding grafisch ontwerpen. Echte liefde voor de zeefdruk ontwikkelde ze op de Willem de Kooning Academie in Rotterdam waar ze illustratie studeerde.

„In de grafieklessen leerden we alle technieken, ook zeefdruk. De werkplaats was altijd open om te gebruiken. Alle uren die ik over had, besteedde ik in de zeefdrukstudio. Daar is de passie ontstaan. Een illustratie op zichzelf is al heel mooi, maar om er vervolgens echt iets tastbaars van te maken is nog mooier. Je kunt iets digitaal ontwerpen en printen. Maar als je zelf ontwerpt en drukt, ben je meer betrokken bij het proces, van begin tot eind. Het voelt veel persoonlijker. Je kunt heel precies werken met paskruizen en zelfs foto’s exact afdrukken. Of je stapt er iets vanaf en dan krijg je interessante, speelse en experimentele beelden. Dat maakt het veelzijdig. Je kunt bijvoorbeeld ook een paar bladeren drogen, onder het zeefraam leggen en dat afdrukken. De natuur is heel inspirerend. Een plant zelf is al een illustratie met zijn lijnen, vormen en kleuren.”

Lisa ontwerpt ook onder meer logo’s, huisstijlen en posters. Al tijdens haar studie begon ze haar eigen bedrijf. Nadat ze bij het Grafisch Atelier Alkmaar werkte en ze terugkwam van een half jaar reizen, besloot ze een eigen studio te bouwen om echt professioneel aan de slag te kunnen. Via crowdfunding zamelde ze geld in om spullen als zeefdruktafels, zeefdrukramen en inkt te kunnen bekostigen. „Dat ging vrij snel. Gelukkig mag mijn vriend met een aanhanger rijden, want we haalden spullen overal uit het land vandaan.”

Na twee keer een plek gehuurd te hebben, was het tijd om haar eigen studio op zolder te bouwen. „Omdat je een raam ook moet klaarmaken, is het veel efficiënter om thuis mijn studio te hebben. Bovendien bespaar ik er geld mee. Nu ga ik naar zolder en kan ik meteen aan de slag. De kast is gebouwd door iemand die ik ken. Het is een droogkast en zeefdruktafel in één, op wielen. Dus ik kan het ook aan de kant zetten. Het is zo gemaakt dat precies de grootste ramen die ik heb erin passen.”

Lisa vindt het heerlijk om de vrijheid te krijgen om te ontwerpen in haar stijl. Inmiddels weten mensen haar ook wel te vinden, vanuit Nederland en ook België en Duitsland. De leukste klussen? Dat zijn geboortekaartjes, vindt Lisa. „Dat is zo intiem en persoonlijk. Ik vind het een eer als mensen mij benaderen voor een geboortekaartje.”

Lisa voelt zich thuis in haar zeefdrukstudio. Rond zes uur staat ze samen met haar vriend op, zet ze een elpee op en begint ze haar dag. Klaar om aan de slag te gaan. En hoewel haar droom om een eigen zeefdrukstudio te hebben werkelijkheid is geworden, is ze nog lang niet klaar met doorontwikkelen. „Ik zou wel zelfbedrukte kleding willen ontwerpen, onder mijn eigen naam. Ik heb daarvoor alles al in huis, nu alleen nog de tijd vinden.”

Net binnen