ADO’20 met overmacht kampioen van de derde divisie. Maar is de club klaar voor de tweede divisie?

Ruben Doesburg is de enige basisspeler die vertrekt bij ADO’20. De Beverwijker maakte tegen UDI’19 de 3-1.© Foto Orange Pictures/Johannes Klinkenberg

Kees van Dalsem
Heemskerk

Sportief is ADO’20 klaar voor de tweede divisie, rond de thuiswedstrijden moet volgend seizoen echter een hoop extra geregeld worden. De toegang is daardoor niet meer gratis.

ADO’20 speelde eerder op het hoogste amateurniveau in de hoofdklasse en daarna in de topklasse, maar de tweede divisie is een noviteit voor de Heemskerkse club. Sportief heeft de vereniging alles op orde. Op dit moment is de selectie compleet voor 2023-2024. Organisatorisch zijn er echter veel nieuwe eisen.

Portemonnee

Om de kantine op zondagmiddag vol te krijgen, had ADO’20 jarenlang poortsponsors die de toegang betaalden voor de bezoekers. Dat zorgde er mede voor dat er de afgelopen seizoenen flink wat publiek kwam kijken. Na de zomer moeten de Heemskerkse fans en de uitsupporters echter weer de portemonnee pakken.

De licentie-eisen voor clubs in de tweede divisie zijn niet heel anders dan voor verenigingen die een niveau lager uitkomen. Alleen op veiligheidsgebied wordt er wat meer gevraagd van de clubs. ,,Daarom gaan we werken met externe beveiligers’’, zegt voorzitter Jos Beerse. ,,Om de kosten daarvoor te dekken, gaan we weer entree heffen. Voor vaste supporters komen we met een seizoenskaart.’’

Ongeregeldheden

Het bestuur van de club heeft binnenkort een gesprek met de gemeente Heemskerk over hoe ADO’20 moet omgaan met uitfans. De afgelopen seizoenen waren er verschillende keren problemen met supporters in de tweede divisie. Zo werd onlangs nog Jong Volendam-IJsselmeervogels gestaakt vanwege ongeregeldheden op de tribune. Bij HFC raakten vorig jaar tijdens de wedstrijd tegen Rijnsburgse Boys supporters van Ajax en Feyenoord slaags. Als een duel wordt aangemerkt als risicowedstrijd, dan moet ADO’20 zorgen voor een uitvak. ,,Maar dat betekent dat we niet alleen een afgesloten plek langs de lijn voor uitsupporters moeten regelen, maar ook faciliteiten als toiletten en een verkooppunt voor eten en drinken’’, zegt bestuurslid Marcel Portz.

Organisatorisch is er dus nog werk aan de winkel, maar de selectie heeft ADO’20 voor de tweede divisie al op orde. Ruben Doesburg is de enige basisspeler die vertrekt. De rechtsbuiten gaat naar Katwijk. De Beverwijker was een van de beste spelers in het kampioensjaar, maar in Soufian Reclaoui (OFC) en Joey van Esveld (Vitesse’22) zijn er twee vervangers gehaald. ,,Zij moeten met talenten als Loran Vernooy (ex-Willem II, red.) en Jilani Helder gaan uitvechten wie op de flanken gaan spelen’’, vertelt Toan Tan van de technische commissie.

Stand-in

,,Ik had het er vanmorgen met Ted (Amson, red.) nog over. We kunnen het in de tweede divisie met deze groep een hoop clubs moeilijk gaan maken. Met Nino van den Heuvel en Denzel Prijor (ook allebei OFC, red.) hebben we bovendien spelers met ervaring op dat niveau binnengehaald. Op dit moment is Milan Zonneveld de enige centrumspits, maar Joey Lieshout - nu nog herstellende van een zware blessure - zou een goede stand-in kunnen zijn. Hij heeft in de jeugd van De Graafschap gespeeld en komt van Purmersteijn.’’

ADO’20 moet volgend seizoen echter niet voetballen zoals zondag in de laatste thuiswedstrijd van het seizoen tegen degradant UDI’19. De Heemskerkers wisten pas in de slotfase de zege veilig te stellen dankzij goals van Yaro Hirasingh en Ruben Doesburg. De Brabanders waren voor rust verrassend op 0-1 gekomen. Keeper Sander Maas - normaal spits van het zevende team, maar in het verleden vijf seizoenen eerste doelman - was de man van de wedstrijd. Ondanks zijn indrukwekkende postuur was hij bijna niet te kloppen. Hoogtepunt was een hoogstandje van Jilani Helder, die de gelijkmaker scoorde. Hij nam een hoge voorzet door het midden met zijn borst aan en volleerde de bal achter een kansloze Maas.

voetbal derde divisie

ADO’20UDI’19 3-1

30. Van Geelkerken 0-1, 71, Helder 1-1, 90. Hirasingh 2-1, 90+2. Doesburg 3-1.

ADO’20: Plomper; Opoku, S. Nijman, Boerlage, Lute (46. Hirasingh); Glim (68. Schuffelen), Amson, Brenna; Doesburg, Zonneveld, Tesselaar (46. Helder).

UDI’19: Maas; Koca, Van Geelkerken, Van de Voort, Rerimassie; Van de Goor, Curvers, Van Lankveld, Van de Haterd; Bongers (77. Bloem), Mulders (62. Van Schoonhoven).

Net binnen