Heel Huizen bakt. Duizenden pannenkoeken brengen buren met elkaar in contact. ’Er is veel eenzaamheid’

In wijkcentrum Meentamorfose aan de Landweg in Huizen werden pannenkoeken gebakken en gegeten.© foto studio Kastermans/Casper Bunschoten

Susanne van Velzen
Huizen

Pannenkoeken verbroederen. Dat bleek zaterdag in Huizen waar op tientallen plekken de pannen op het vuur gingen om voor de buren te bakken.

Hoeveel pannenkoeken er zijn gebakken? Simone van Mensch van Buurten met Buren in Huizen heeft geen idee. ,,We hebben 650 pakken pannenkoekenmix uitgedeeld. Er gaan zo’n tien pannenkoeken uit een pak. Dus reken maar uit. Het zijn er duizenden.”

Op veel plekken in Huizen werd zaterdagmiddag het fornuis aangestoken om pannenkoeken voor de buurt te bakken. Versa Welzijn haakte dit jaar aan bij de actie. Op de foto genieten gasten van wijkcentrum Meentamorfose aan de Landweg in Huizen van de baksels. Alleen daar al werden meer dan driehonderd pannenkoeken gemaakt. Ook in wijkcentrum Holleblok gingen de pannen op het vuur.

(Tekst gaat door onder de foto)

In wijkcentrum Holleblok in Huizen

Drempel

In 2019 startte Buurten met Buren als burgerinitiatief om mensen uit de buurt dichter bij elkaar te brengen. ,,De drempel is vaak hoog om contact te zoeken met je straatgenoten. Met een pannenkoek is het niet zo moeilijk om in gesprek te komen”, merkt Van Mensch. Zelf bakte ze met twee buurvrouwen zo’n zeventig pannenkoeken. ,,Er kwamen twee gezinnen uit de straat met jonge kinderen eten. Mijn middag kon niet meer stuk.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Duizenden pannenkoeken werden zaterdag in Huizen gebakken voor de buren.© foto studio kastermans/casper Bunschoten

Zwaaien

Volgens Van Mensch is er volop behoefte aan contact. ,,We leven in een maatschappij waarin we vooral eerst naar onszelf kijken. Dan komt er heel lang niets en dan willen we misschien een keer zwaaien naar elkaar. Er is veel eenzaamheid. We moeten omkijken naar elkaar. Oud en jong. We willen de straat mooier maken.’’

Buurten met Buren heeft zich in een paar jaar tijd bewezen. Simone van Mensch: ,,Toen we van de week de pakken pannenkoeken uitdeelden vroegen mensen al wanneer de tulpenbollen er zijn. Daar moeten ze nog even op wachten, dan doen we in het najaar. Ook zo’n leuk moment. Met je hele straat de bollen in de grond stoppen. In geel en rood, de kleuren van Huizen.”

Net binnen