Mantelzorgers Oostzaan behouden hun (geld)compliment. Tevens bijdrage voor respijthuis Buitenhuis

Een logeerplek, zodat de mantelzorger even vrij is.© archieffoto wim egas

Frans van den Berg
Oostzaan

Mantelzorgers in Oostzaan komen ook dit jaar in aanmerking voor het mantelzorgcompliment, ofwel een bedrag van honderd euro.

Het college wilde met dit financiële compliment stoppen om zo geld vrij te spelen voor een jaarlijkse bijdrage van 10.000 euro aan het Buitenhuis. Dat respijthuis is vorig jaar in Wijdewormer opgezet als een voorziening voor alle gemeenten in Zaanstreek-Waterland waar zorgbehoevenden kunnen logeren, zodat de mantelzorger even kan bijkomen, met vakantie gaan of iets anders ondernemen.

Lees ook: Eerste jaar van Het Buitenhuis in Wijdewormer een succes: 249 overnachtingen om mantelzorgers te laten bijtanken

Wethouder Taams wilde deze voorziening graag blijven ondersteunen vanwege het grote belang voor mantelzorgers. Dat zou wel betekenen dat Oostzaan zou stoppen met het mantelzorgcompliment. Daar maakten maar twintig mantelzorgers gebruik van en het uitkeren van die honderd euro leverde veel ambtelijk werk op.

Maar voor de oppositiepartijen ging dat veel te ver. Die 2.100 euro die vorig jaar is uitgekeerd zou toch wel ergens anders uit kunnen worden betaald zoals het potje met coronagelden dat nog niet leeg is. Er vielen verwijten zoals ’dit is niet sociaal’. Wethouder Taams voelde zich aangevallen. Hij benadrukte dat er in principe geld is voor honderd uitkeringen en dus gaat het wel om 10.000 euro.

De oppositie suggereerde de uitkeringen simpeler te maken zoals bonnen uitgeven in plaats van geld overmaken. En in ieder geval voor dit jaar moet die paar duizend euro toch wel ergens te vinden zijn. Ook de collegepartijen waren het daar uiteindelijk over eens. Voor dit jaar is het compliment daarmee gered. Voor de jaren daarna wordt later gezocht naar financiering en wordt nog eens naar de opzet van de regeling gekeken. En het Buitenhuis kan zo toch verder met ook geld uit Oostzaan.

Net binnen