Een mooie kleurige ijsvogel. Zomaar op een hek in Warmenhuizen

Marten Visser
Warmenhuizen

Een mooie ijsvogel, zomaar op een hek in Warmenhuizen. Esther Tesselaar zette hem op de foto.

Vroeger was je echt een geluksvogel als je eens een ijsvogel zag. Ze waren zeldzaam. Nu de waterkwaliteit in de afgelopen jaren sterk is verbeterd is ook de ijsvogel meer op zijn gemak in ons land. Ze worden vaker gezien, ook langs sloten en vijvers. Maar zo’n kleurige visliefhebber knap op de foto krijgen, dat is dan nog weer andere koek. Ze zijn schuw en vliegensvlug.

De eerste foto die Esther Tesselaar uit Warmenhuizen maakt van deze ijsvogel lijkt er dan ook niet op. Ze ziet de vogel in een boompje in een parkje en maakt een foto met haar mobiel. „Omdat de afstand te groot was waren die foto’s niet gelukt’’, meldt Esther. De volgende dag gaat ze weer op pad, dit keer met haar Nikon-camera. Geen ijsvogel te bekennen.

Grote lens

,,Vrijdagmiddag fietste ik bewust weer langs de plek en ja hoor daar zat hij weer in hetzelfde boompje. Eigenlijk bij mensen in hun achtertuin, ik dacht nog ze moesten eens weten dat hier zo’n mooie vogel in hun tuin zit. Ik ben naar huis gegaan en heb mijn camera opgehaald en toen ik terug kwam was de vogel weer gevlogen. Maar ik hoorde hem nog wel. Hij bleek aan de overkant te zitten op een hek. Ik heb verschillende foto’s gemaakt die, mede door de grote lens die ik een paar jaar terug van mijn man voor mijn verjaardag heb gekregen, goed gelukt zijn. Ik had de camera een tijdje links laten liggen maar wil hem nu toch weer vaker gaan gebruiken. Je weet nooit wat je onverwacht tegen komt.’’

Net binnen