Oplossing in zicht voor zonnepanelenrel. Baarn wil duurzame maatregelen op monumenten en in beschermd dorpsgezicht makkelijker maken

Deze zonnepanelen op de Roos van Dekamahof kunnen met het nieuwe voorstel waarschijnlijk gewoon blijven.© Foto Caspar Huurdeman

Rosanne Wormgoor
Baarn

Goed nieuws voor de bewoners van de Roos van Dekamahof en de andere beschermde stads- en dorpsgezichten in Baarn. Het plaatsen van zonnepanelen op gemeentelijke monumenten wordt waarschijnlijk makkelijker.

De gemeente Baarn heeft naar buiten gebracht dat het college komt met een voorstel om het plaatsen van zonnepanelen op monumenten makkelijker te maken. Voorheen waren de regels nog wat onduidelijk en ontstond er ophef. Bewoners van de Roos van Dekamahof sloegen eerder dit jaar de handen ineen om de hele straat van zonnepanelen te voorzien. Later liet de gemeente weten dat de panelen illegaal zouden zijn.

De gemeente heeft voor dit voorstel samengewerkt met MooiSticht, een organisatie die gemeenten adviseert over hun monumenten. MooiSticht heeft een richtlijn opgesteld waarmee bewoners van stads- en dorpsgezichten er sneller achter kunnen komen of het plaatsen van zonnepanelen op hun woning toegestaan is. Hiermee wil de gemeente tegemoetkomen aan de wensen van haar inwoners.

Roos van Dekamahof

,,In zo’n beschermd dorpsgezicht staan bijvoorbeeld ook huizen uit de jaren 80 of 90 waar het geen enkel probleem hoeft te zijn als daar zonnepanelen op liggen”, verklaart wethouder Mark Veldhuizen. ,,Daarom is het altijd maatwerk.”

De huizen van de Roos van Dekamahof dateren ook uit de jaren 90. Betekent dit dan dat de ’illegale’ zonnepanelen mogen blijven? „Daar gaan we wel vanuit”, laat Veldhuizen weten. Voorbehoud is wel dat de gemeenteraad met de plannen van burgemeester en wethouders akkoord gaat.

Lees ook: Ophef rond ’illegale’ zonnepanelen woningen Baarn. Verdwenen informatie en harde uitspraken. ’We moedigen duurzaamheid aan, maar je kunt niet voor eigen rechter spelen’

Net binnen