Daniël is pas 17 jaar en maakt al deel uit van de raadscommissie Oostzaan

Daniël voelt zich thuis bij de VVD.© foto cees hartman

Frans van den Berg
Oostzaan

Daniël Stokvis is pas 17 jaar en schuift binnenkort voor de VVD aan bij zijn eerste raadscommissie in Oostzaan. Een unicum.

Net een maand geleden maakte de gemeenteraad het mogelijk dat jongeren in de raadszaal kunnen aanschuiven aan de vergadertafel. Raadslid worden kan namelijk pas vanaf je 18e. Om jongeren in Oostzaan meer bij de politiek te betrekken, mogen zij nu vanaf hun 16e al fractie-assistent worden en hun zegje doen in een raadscommissie. Een plan van de VVD dat met algemene stemmen werd aangenomen.

Lees ook: Lees ook: Jongeren mogen al vanaf 16 jaar in raadscommissie Oostzaan

Inmiddels willen raadsleden in Zaanstad ook zo’n regeling. In Oostzaan zijn ze al een stap verder, want daar is de eerste jongere als fractie-assistent geïnstalleerd: de 17-jarige Daniël Stokvis. Zijn vader Edwin Stokvis blonk die avond van trots. Zelf is hij raadslid geweest voor de VVD, maar schaalde dat vanwege drukke werkzaamheden terug naar fractie-assistent.

,,Natuurlijk hebben we het thuis over de politiek, maar ik was er sowieso al in geïnteresseerd. Ik vind dat in heel Nederland meer jongeren in de politiek moeten gaan zodat er nieuwe visies ontstaan’’, vertelt hij in de fractiekamer van de VVD in het gemeentehuis in Oostzaan. ,,Ik heb ook al twee fractievergaderingen bijgewoond.’’

In het Wapen van Oostzaan bij een door hem gemaakt schilderij.© foto cees hartman

Zijn politieke ambities leidden ertoe dat hij vorig jaar negende op de kandidatenlijst van de VVD stond voor de gemeenteraadsverkiezingen. ,,Toen was ik pas 16. Als ik was gekozen had ik toch nog twee jaar moeten wachten. Daarom ben ik later gaan uitzoeken of ik niet al eerder kon beginnen. In enkele gemeenten is het al mogelijk om vanaf je 16e fractie-assistent te worden.’’

Veiligheid

Welke raadscommissie hij gaat volgen, moet nog worden besproken. Maar de interesse van Daniël ligt bij veiligheid, verkeer en onderwijs.

,,Veiligheid en verkeer spreken me vooral bij de VVD aan. Het is belangrijk dat een dorp als Oostzaan veilig is. Dan bedoel ik niet alleen in het verkeer, maar ook dat er wordt opgetreden tegen vaaroverlast en dat overbodige verkeersborden worden weggehaald. Inderdaad veroorzaken jongeren ook overlast. Daarom zou er meer te beleven moeten zijn in Oostzaan zoals met Koningsdag en in de vorm van (kleine) evenementen. Dat is ook goed voor de horeca.’’

Daniël mag straks mee vergaderen met de raadsleden.© foto cees hartman

Bij zijn installatie moest hij zijn geloofsbrieven inleveren. Dan gaat het onder andere over nevenfuncties. Dat is overzichtelijk: die zijn er nauwelijks. Hij heeft alleen een bijbaan bij Het Wapen van Oostzaan, waar zelfs een door hem gemaakt schilderij aan de muur hangt. Naast schilderen, tekenen en gamen, doet hij aan boulderen op lage muren, tennis, wielrennen en extra sporturen op school. Hij zit nu in 5 vwo van het Zaanlands Lyceum en hoopt na zijn eindexamen met geneeskunde te beginnen. Gezien de weinige plekken voor die studie, houdt hij de hbo-studie Built Environment achter de hand.

Net binnen