AZ-FC Utrecht: spanning, tumult en uitschakeling AZ na verlenging

De AZ-spelers Vangelis Pavlidis en Pantelis Hatzidiakos manen de supporters tot kalmte nadat er voorwerpen op het veld zijn gegooid. Scheidsrechter Jochem Kamphuis legde de wedstrijd even stil.© Foto ANP/Ed van de Pol

Theo Brinkman
Alkmaar

Nee, zo’n spektakel als bij de 5-5 van tien dagen eerder kon het bij AZ-FC Utrecht natuurlijk niet worden. Toch had ook de bekerwedstrijd van dinsdagavond tussen beide clubs opnieuw alles. Minder doelpunten, maar minstens zoveel spanning. En met dit keer FC Utrecht als gelukkige winnaar na een tumultueuze verlenging (1-2).

Het spektakel zat hem in de verlenging (die nog even werd stilgelegd omdat er voorwerpen op het veld werden gegooid) en in de slotfase van de reguliere speeltijd. In die slotfase knokte AZ om een 0-1 achterstand weg te werken. Dat leek te gaan mislukken, totdat Jochem Kamphuis in de slotminuten te hulp schoot.

De scheidsrechter beoordeelde een schouderduw van Ruben Kluivert tegen Jens Odgaard als obstructie en gaf AZ een penalty. Een uitgelezen kans dus op 1-1, maar Jesper Karlsson miste. Zijn lage schot in de hoek werd gestopt door Vasilis Barkas.

Jesper Karlsson

Een halve minuut later was er alsnog een explosie van vreugde en nu was Karlsson toch de gevierde man. De vleugelaanvaller, voor de aftrap gehuldigd voor zijn honderdste wedstrijd voor AZ, volleerde een voorzet van twintig meter knap binnen. ’Als het niet makkelijk kan, dan maar moeilijk’, zou een lijfspreuk kunnen zijn van de Zweed - niet voor niets ook specialist in hakballetjes.

(Tekst gaat verder na de foto)

Jesper Karlsson is blij en opgelucht na zijn 1-1, vlak voor het einde van de reguliere speeltijd.© Foto ANP/Ed van de Pol

Daarmee poetste AZ de 0-1 weg die uitgerekend voormalig AZ-speler Nick Viergever na een uur op het bord had gezet door een gelukkig doelpunt. De linksback van FC Utrecht mocht van zijn directe tegenstander Jens Odgaard ongehinderd oprukken, en waar iedereen vervolgens een voorzet verwachtte, gaf Viergever een dwarrelbal die met een enorme boog in de verre hoek verdween. AZ-keeper Mathew Ryan keek de bal met verbazing na en hij was niet de enige.

Verlenging

De late gelijkmaker van Karlsson betekende dat er verlengd moest worden en ook in die verlenging kwam het publiek aan haar trekken. Een snelle goal van Naoki Maeda zette FC Utrecht opnieuw op voorsprong (1-2), waardoor AZ weer in de achtervolging moest. Dat deed het met man en macht. Linksback Milos Kerkez was dicht bij de 2-2 - zijn tikje belandde op de paal. Ook in de tweede helft van de verlenging lukte het AZ niet om de gelijkmaker te forceren.

(Tekst gaat verder na de foto)

Naoki Maeda schiet de bal langs AZ-keeper Mathew Ryan en zet FC Utrecht in de verlenging op een 2-1 voorsprong.© Foto ANP/Ed van de Pol

Vier op een rij

Het was al het vierde opeenvolgende seizoen dat AZ in een thuiswedstrijd werd uitgeschakeld in het bekertoernooi. In 2020 ging het mis tegen NAC (1-3 in de kwartfinale), in 2021 tegen Ajax (0-1 in de achtste finale) en in 2022 opnieuw tegen Ajax (0-2 in de halve finale).

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

AZ-FC Utrecht in de achtste finale van de KNVB Beker, dat zou normaal gesproken een onopvallend affiche zijn geweest. Nu werd er wel met veel belangstelling naar uitgekeken en dat had alles te maken met de competitiewedstrijd die ze tien dagen geleden eerder tegen elkaar speelden. Die zeldzame 5-5 lag bij iedereen nog vers in het geheugen en de vraag was toch of het weer zo’n spektakel zou kunnen worden - al was het antwoord vooraf natuurlijk al duidelijk: nee, dat kon niet. Wel was er opnieuw volop spanning en - in de slotminuten - spektakel.

Wijzigingen

Beide teams waren op twee plekken gewijzigd ten opzichte van hun vorige duel. Bij FC Utrecht speelden Mark van der Maarel en Hidde ter Avest in plaats van Sean Klaiber en Mobido Sagnan. Bij AZ startten Wouter Goes en Sven Mijnans in plaats van Maxim Dekker en Djordje Mihailovic.

(Tekst gaat verder na de foto’s)

Hoogstandje van Sven Mijnans.© Foto ANP/Ed van de Pol

Nick Viergever is het middelpunt van de Utrechtse vreugde na zijn doelpunt.© Foto ANP/Ed van de Pol

Zo stond Mijnans voor het eerst in de basis bij AZ, een week nadat hij in Alkmaar zijn handtekening zette onder een contract voor vijfenhalf jaar. AZ nam de aanvallende middenvelder over van Sparta. Afgelopen weekend moest Mijnans nog geduld hebben, maar nu mocht hij dan toch starten. Een goede keuze, want Mijnans speelde uitstekend. Zuiver aan de bal, beheerst zoekend naar de beste oplossing. Van onwennigheid was niets te zien. Het versterkte het gevoel dat Jansen ook afgelopen zaterdag tegen FC Volendam beter meteen al had kunnen kiezen voor Mijnans. Daar koos de AZ-trainer ervoor om Karlsson ’op tien’ te zetten.

Publiek

Meteen in het eerste kwartier al veerde het publiek drie keer op toen Mijnans aan de bal kwam. Twee keer leek hij AZ op voorsprong te kunnen zetten, maar schoot hij net naast. Het derde moment was een subtiele voetbeweging waarmee hij de bal doorspeelde naar een medespeler.

(Tekst gaat verder na de foto)

Sven Mijnans lijkt AZ al na een paar minuten op voorsprong te zetten, maar zijn schot belandt in het zijnet.© Foto ANP/Ed van de Pol

Beter

Het goede spel van Mijnans - die in de verlenging bij de 1-2 niet vrijuit ging - stond niet op zichzelf. Heel AZ speelde beduidend beter dan in de wedstrijd die in 5-5 eindigde. Gevolg was dat FC Utrecht in de eerste helft nauwelijks gevaarlijk kon worden.

Stond het anderhalve week geleden na een kwartier al 0-2, nu was er pas na een half uur de eerste dreiging van FC Utrecht. Sander van de Streek brak goed door, maar stuitte op AZ-keeper Mathew Ryan. AZ was een stuk gevaarlijker, met schoten van Jesper Karlsson en Tijjani Reijnders en een kopbal van Vangelis Pavlidis net naast.

Het leverde een aardige eerste helft op, maar niet veel meer dan dat. Het echte vuurwerk kwam later.

Voorafgaand aan de wedstrijd was er een minuut stilte ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië.© Foto ANP/Ed van de Pol

Net binnen