Spakenburg hoopt na sprookje IJsselmeervogels op nieuwe stunt

© ANP

ANP
Bunschoten

Het dorp Bunschoten-Spakenburg is een kleine vijftig jaar na de stunt van IJsselmeervogels opnieuw in de ban van de KNVB-beker. SV Spakenburg, dat vorige maand FC Groningen in de Euroborg verrassend uitschakelde (2-3), strijdt woensdag met VV Katwijk voor een plek in de kwartfinales.

Beide clubs spelen in de tweede divisie, het hoogste niveau bij de amateurs. "We zijn in onze clubgeschiedenis nog nooit zo ver gekomen, het leeft enorm", zegt voorzitter Marc Schoonebeek.

IJsselmeervogels schakelde in 1975 in de kwartfinales AZ na strafschoppen uit. FC Twente versloeg de amateurs toen in de halve eindstrijd met 6-0.

Nu is het in het vissersdorp niet de beurt aan de 'rooien', maar aan de 'blauwen', zoals IJsselmeervogels en SV Spakenburg in de volksmond worden genoemd. De sportparken op de Westmaat liggen tegen elkaar aan. "De rottigheid hebben we al jaren achter ons gelaten", zegt Schoonebeek. "Natuurlijk is er wel sportieve rivaliteit, zoals het hoort. Met het bestuur van IJsselmeervogels hebben we goed contact. Zij zijn woensdag ook bij ons te gast, net als het bestuur van Katwijk."

Supporters van Katwijk zijn tot 2024 niet welkom, net zoals Spakenburg tot die tijd geen fans mag meenemen naar de uitwedstrijd. Aanleiding voor dat besluit zijn ongeregeldheden bij onderlinge ontmoetingen tussen de amateurclubs in de afgelopen jaren.

"Het is jammer dat een kleine groep het voor de rest verpest", zegt Schoonebeek, die er samen met Katwijk-voorzitter Mart Vergouwen nog voor probeerde te zorgen dat er voor deze bekerwedstrijd een uitzondering gemaakt zou worden. Dat was tevergeefs. "Het liefst wil je supporters van beide teams bij zo'n duel. Maar wij gaan er niet over, ik kan er verder ook niets over zeggen omdat ik te maken heb met de lokale driehoek. Het is ook lastig, ga meer eens in de schoenen van het Openbaar Ministerie staan. Ik hoop woensdag op een relaxte en mooie avond. We spelen thuis, dat kan een enorme impuls geven."

De sensationele zege bij FC Groningen zal Schoonebeek nog lang heugen. "We konden vrijuit spelen tegen een wat gemankeerde ploeg." De voorzitter van Spakenburg had nu niet liever weer een Eredivisieclub gehad. "Dat vind ik altijd van dat 'geromantiseer'. De loting bepaalt", aldus Schoonebeek, die blij is dat na Danny Makkelie tegen FC Groningen nu Bas Nijhuis is aangesteld als scheidsrechter voor de achtste finale tegen Katwijk. "Dat zijn mannen die zo'n wedstrijd echt aanvoelen."

Net binnen