De bouwkeet in de Vroonermeer Noord gaat tegen de grond. Nieuwe Alkmaarse woonwijk bijna voltooid

De nieuwe woonwijk Vroonermeer Noord is na zeven jaar nagenoeg afgerond.© Foto gemeente Alkmaar/Ed van de Pol

Van onze verslaggever
Alkmaar

De centrale bouwkeet in de Vroonermeer Noord wordt afgebroken. Zeven jaar lang werd vanuit deze keet de bouw van woningen en de aanleg van wegen, groen en water voorbereid.

In die jaren veranderde ruim vijftig hectare landbouwgrond in een woonwijk aan een waterplas van dertien hectare. De Vroonerplas, met daarin diverse recreatie- en natuureilanden, ligt in de gemeente Dijk en Waard.

Op het grondgebied van de gemeente Alkmaar staan uiteindelijk 734 nieuwe woningen. Het gaat energiezuinige en duurzame woningen aangesloten op het warmtenet van afvalverwerker HVC. 35 procent van de woningen wordt verhuurd door woningbouwcorporaties Woonwaard en Kennemer Wonen.

De meeste koopwoningen zijn gebouwd door projectontwikkelaars. De laatste daarvan worden eind deze maand opgeleverd. Op de laatste particuliere kavels wordt dit jaar nog druk gebouwd, maar tegen het eind van het jaar kunnen ook daar de bewoners hun nieuwe huis betrekken.

De gemeenten Dijk en Waard en Alkmaar ronden de resterende werkzaamheden af, aan de bestrating, de inrichting van de eilanden en de aanleg van bruggen. In 2024 gaat ook het integraal kindcentrum met basisschool en kinderopvang open.

Net binnen