’Wij staan bovenaan’, zingen de AZ-fans na knappe zege op Go Ahead. AZ pakt eventjes koppositie in de eredivisie

Theo Brinkman
Deventer

Alsof hij de koppositie van AZ nog even extra kracht bij wilde zetten, zo mooi was het doelpunt waarmee Yukinari Sugawara er woensdagavond in Deventer 0-3 van maakte. AZ versloeg Go Ahead Eagles (1-4) en pakte daarmee - al is het misschien maar voor een paar uur - de koppositie in de eredivisie.

Later op de woensdagavond speelt koploper Feyenoord nog tegen NEC. Speelt Feyenoord gelijk of wint het, dan pakt de club uit Rotterdam de koppositie weer over.

Bij AZ ontbraken de geblesseerde Dani de Wit en Sam Beukema (en de al maanden uitgeschakelde Bruno Martins Indi). Zoals verwacht stonden daarom Djordje Mihailovic (op de plek van De Wit) en Zinho Vanheusden (plek Beukema) in de basis.

Voor Mihailovic was het zijn tweede basisplaats sinds zijn komst naar AZ, in de winterstop. Eerder was hij ook tegen Vitesse al de vervanger van De Wit, die toen ontbrak vanwege een schorsing. Dat debuut verliep voor Mihailovic niet geweldig en na een uur met enigszins onopvallend spel werd hij gewisseld. Hij was zichzelf niet die avond, zei hij woensdag in een interview in Voetbal International. Hij was zenuwachtiger dan hij vooraf had verwacht.

Curieuze treffer

Woensdagavond, bij zijn tweede basisplaats, speelde Mihailovic in de eerste helft opnieuw anoniem mee, maar na een kwartier in de tweede helft was hij het middelpunt van een AZ-feestje nadat hij AZ op 0-2 had gezet. Het was een wat curieuze treffer. Bijna op de grond liggend kopte Mihailovic een voorzet van Yukinari Sugawara in.

(Tekst gaat door onder de video)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Daarmee was AZ goed op weg een einde te maken aan de lange ongeslagen reeks van Go Ahead Eagles. De club uit Deventer had op 3 september voor het laatst verloren. Daarna bleef het maar liefst dertien wedstrijden zonder nederlaag.

Het geloof was dus groot in de Aderlaarshorst, maar AZ rekende redelijk overtuigend met Go Ahead af. In de slotfase van de eerste helft kwam het op voorsprong. Spits Vangelis Pavlidis schoot bij de eerste paal knap een lage voorzet van Yukinari Sugawara binnen. Daarmee kopieerde het duo hun gezamenlijke doelpunt van afgelopen weekend tegen Fortuna Sittard.

Schoten

De 1-0 voorsprong van AZ bij rust gaf de krachtsverhoudingen in het veld weer. AZ was iets beter, maar niet veel. Na een goed eerste kwartier van AZ liet Go Ahead Eagles zich in de fase daarna gelden. Echt in de problemen kwam AZ-keeper Mathew Ryan echter niet. In het laatste kwartier van de eerste helft was AZ vervolgens weer de betere en gevaarlijkste. Zo brachten Jens Odgaard en Tijjani Reijnders keeper Jeffrey de Lange in de problemen met lastige schoten. Daarbij bleef De Lange nog overeind, maar bij de inzet van Pavlidis even later werd hij alsnog gepasseerd.

(Tekst gaat verder na de foto)

Onopvallend was ook het spel van Zinho Vanheusden, maar die zal daar alleen maar blij mee zijn geweest. Afgelopen zondag nog viel hij in negatieve zin op, door op knullige wijze een penalty te veroorzaken. Nu bleef hij prima overeind en kon hij na ruim zeventig minuten met een tevreden gevoel naar de kant, toen hij werd vervangen door Maxim Dekker.

Slotakkoord

In die slotfase waren er voor AZ eerst nog enkele hachelijke momenten, door het opportunistische spel van Go Ahead, maar in de slotminuten stelde Sugawara de zege veilig. Zijn schitterende doelpunt was een passend slotakkoord van zijn prima wedstrijd.

Daarmee was het nog niet gedaan. Door een penalty van Willum Willumsson redde Go Ahead in blessuretijd de eer, waarna invaller Zico Buurmeester zowaar zijn eerste doelpunt voor AZ meepikte: 1-4.

GA Eagles-AZ 1-4

38. Pavlidis 0-1, 57. Mihailovic 0-2, 89. Sugawara 0-3, 90+. Willumsson (pen.) 1-3, 90+. Buurmeester 1-4.

Net binnen