Schaker Giri blijft na remise in spoor van koploper Abdoesattorov op Tata Steel Chess

© ANP/Olaf Kraak

ANP
WIJK AAN ZEE

De Nederlandse schaker Anish Giri heeft in de tiende ronde van Tata Steel Chess in Wijk aan Zee remise gespeeld tegen de Amerikaanse grootmeester Wesley So. De twee besloten na 34 zetten dat de stelling op het bord geen winnaar zou opleveren en kozen voor puntdeling.

Giri, die tegen So met zwart speelde, is op 6,5 punten gekomen na tien partijen. Hij staat daarmee nog altijd tweede in de tussenstand, een half punt achter Nodirbek Abdoesattorov. De Oezbeekse leider speelde ook remise, tegen de Chinees Ding Liren. Giri en Abdoesattorov treffen elkaar vrijdag in de elfde ronde.

De Noor Magnus Carlsen zette zijn comeback voort. De nummer 1 van de wereld, die vorige week voor het eerst in acht jaar twee partijen op rij verloor, boekte in ronde tien tegen de Iraniër Parham Maghsoodloo zijn vierde zege. De achtvoudig winnaar is gestegen naar de derde plek met 6 punten.

Het internationale toernooi in Wijk aan Zee telt nog drie speelronden. Giri doet sinds 2011 mee, maar jaagt nog altijd op zijn eerste eindzege. Hij won in de 85e editie al wel van Carlsen en Ding Liren, respectievelijk de nummers 1 en 2 van de wereld.

Giri speelt vrijdag tegen de pas 18-jarige Abdoesattorov met wit en is daarmee op papier licht in het voordeel. „Hij schaakt bijzonder indrukwekkend tot nog toe”, vond de Nederlander. „Het wordt een stevige klus hem te verslaan.”

Lees ook: Schaker Giri wint op Tata Steel Chess van Ding

Net binnen