Driebander Sam van Etten (26) verslaat de Turkse wereldkampioen Tasdemir

Sam van Etten© Archieffoto Martin de Haan

Robert Berkeley
Wonju

In één week tijd twee wereldkampioenen verslaan; Sam van Etten beleeft een droomtrip in Zuid-Korea.

De 26-jarige driebander uit Schermerhorn versloeg afgelopen weekeinde tijdens een teamtoernooi in Wonju de wereldkampioen bij de junioren, Burak Hashas. Woensdag bleek hij er bij het individuele World Grand Prix-toernooi nog een schepje bovenop te kunnen doen. Van Etten zorgde voor een daverende stunt door de Turkse regerend wereldkampioen Tayfun Tasdemir in twee sets te verslaan: 14-9 en 13-11, waarbij hij op een hoog moyenne van boven de twee uitkwam (2.076).

,,Ik wist dat ik moest stunten om in het toernooi te blijven’’, zei de Noord-Hollander. ,,Ik had vooraf al een goed gevoel. En het zat me ook mee, ik had wat meevallers. Dat geluk had ik wel nodig voor deze winst.’’ Hij bleek niet onder de indruk van de wereldkampioen en koploper in de poule, die hem voor de partij nog een bemoedigend schouderklopje gaf, en denderde meteen door naar een 14-1 voorsprong.

Het werd nog wel 14-9 en in de tweede set leek Tasdemir op weg naar een derde set. Maar zo goed als de Schermerhornse biljarter begon aan de partij, zo eindigde hij ook: een 5-11 achterstand boog hij in de laatste beurt met een serie van acht punten om naar 13-11.

Niet te vroeg juichen

Van Etten begon het toernooi maandag met winst op een Colombiaanse tegenstander en verloor dinsdag van twee Zuid-Koreanen. Met de winst op Tasdemir heeft hij weer een goede kans om de volgende ronde te halen, al is er nog een lange weg te gaan met de komende dagen partijen tegen Murat Coklu (Turkije), Noriko Fukao (Japan) en Burak Hashas (Turkije) op het programma. Die laatste is de juniorenwereldkampioen die hij vorige week overtuigend met 36-23 versloeg. ,,De weg naar de volgende ronde is nog lang en ik mag niet te vroeg juichen. Ik zal heel goed moeten spelen om door te gaan in het toernooi.’’

In een andere poule is Dick Jaspers bezig aan een sterk toernooi. Hij won tot nu toe alle vier zijn partijen. Dinsdag kwam de Brabander tot een zeldzaam hoog moyenne van 3.000 en woensdag maakte hij indruk met een serie van 13 caramboles.

Net binnen