Den Helder Suns claimt in achtste finales al favorietenrol in basketbalbeker

Melissa ’t Jong (rechts) en Jacobine Klerx in een intens gevecht om het balbezit© Foto Erik van Kordelaar

Ruud Ramler
Katwijk

De beker gaat bij de basketbalsters hoe dan ook over in andere handen. Titelverdediger Grasshoppers werd al in de achtste finales afgestopt door een oppermachtig Den Helder Suns.

Het was pas de eerste zege van landskampioen Suns in vijf onderlinge confrontaties dit seizoen. Het begon met een nederlaag in de Supercup. Vervolgens was Grasshoppers ook twee keer in competitieverband aan de winnende hand. De climax van de Final Four was eveneens voor de Katwijksen.

Aan die serie kwam een eind toen de twee beste vrouwenploegen van Nederland al bij de laatste zestien van het bekertoernooi aan elkaar werden gekoppeld. De winnaar van het finalewaardige affiche kon na afloop direct het alleenrecht op de favorietenrol claimen.

Suns, dat de beker in het tweede seizoen als landskampioen aan Grasshoppers moest afstaan, was de hele wedstrijd in sporthal Cleijn Duin de bovenliggende partij.

Geen tegenspraak

Coach Mario Bennes liet in de aanloop al optekenen dat de cup voor zijn gevoel hoe dan ook terug naar sporthal Sportlaan zou worden gehaald. Zijn ploeg vertaalde dat met een manier van spelen die geen tegenspraak duldde. Leunend op een hechte defensie en serieus mikkend in de aanval sloegen de bezoeksters al in de eerste tien minuten een aardig gaatje (16-27). Toch wist Grasshoppers er halverwege weer een echte wedstrijd van te maken (31-33). Die wederopstanding werd grotendeels goedgekeurd door Den Helder, dat het momentum toen met foute beslissingen overdroeg.

Het verschil tussen de concurrenten werd in het derde kwart alsnog gemaakt. Suns liep in haar beste fase weg naar een marge van maximaal eenentwintig punten bij 40-61. Het hechte collectief dat niet afhankelijk hoeft te zijn van één speelster, verdeelde de scores. Zoals de coach dat van zijn formatie verwacht pakte iedereen, geroutineerd of nog in de leer, haar verantwoordelijkheid. ,,Toen werd er gespeeld op een manier die ik het liefste heb met de grootste kans ook op succes.’’

Grasshoppers, onlangs ook al door Binnenland van de vloer gespeeld, kon er weinig tegenin brengen. Pas in het laatste kwart mocht de thuisclub iets doen aan de ruime marge, zonder ook maar in de buurt van Suns te komen. ,,Het was een prima wedstrijd’’, zei Bennes. ,,Alleen de onrust op het einde was geheel onnodig. We gingen net als in de fase voor rust te veel mee in hun chaos en maakten weer domme fouten, in plaats van rustig te blijven. Aan de andere kant hoeft dat ook weer niet erg te zijn, want zo blijven er nog genoeg leermomenten over.’’

basketbal

beker vrouwen

GrasshoppersDH Suns 59-73

Topscorers Suns: Lidge 16, Van Veen 13, Vennema 13, Fleuren 12.

Net binnen