’Dit gaat mij zeer aan het hart’. Medemblikker burgemeester Frank Streng vertrekt om gezondheidsredenen

,,Ik voelde me meteen thuis in Medemblik”.© Foto Faralda Houthuijsen

Martin Menger
Wognum

Frank Streng gaat afscheid nemen als burgemeester van Medemblik. Hij kwam in 2011 naar de toen verse fusiegemeente, maar kan door ziekte zijn werk niet langer doen.

Streng (63) moest al eerder verlof nemen vanwege ziekteverschijnselen, waar ook zenuwpijn deel van is. Om die reden werd Dennis Straat in september vorig jaar als tijdelijk burgemeester benoemd.

In 2011 werd Frank Streng als burgemeester aangesteld toen Medemblik fuseerde met Wervershoof en Andijk. De uitdaging was om een gemeenschap te maken van zeventien dorpskernen en de oudste stad van West-Friesland.

Op de knip

De laatste vier jaar waren niet makkelijk, omdat de toenmalige coalitie de tekorten snel zag oplopen. Terwijl de burgemeester zich juist sterk maakte voor investeringen in het uitgeholde ambtelijk apparaat, hield de politiek de hand op de knip.

(Tekst gaat door onder de foto)

Burgemeester Frank Streng.© Foto Marcel Rob

Eind 2021 werd voor het eerst duidelijk dat Streng tijdelijk een stapje terug moest doen vanwege gezondheidsklachten. In september vorig jaar bleek dat opnieuw noodzakelijk. In de eerste periode werd zijn functie nog waargenomen door wethouder Harry Nederpelt.

Complicaties

Eigenlijk dacht Streng aan een derde termijn als burgemeester. Zo ver mocht het dus niet komen, door zijn ziekte. ,,De ernstige complicaties van mijn diabetes maken het voor mij niet mogelijk om me voor u nog volledig in te kunnen zetten als burgemeester”, schrijft hij in een open brief.

,,Ik ga als uw burgemeester en dat gaat mij zeer aan het hart. Onze gemeente Medemblik is in al zijn verscheidenheid een prachtige gemeente, waarin ik met trots uw burgemeester heb mogen zijn.”

Binnenkort wordt de procedure voor een nieuwe burgemeester opgestart. Dennis Straat blijft zolang als nodig aan als waarnemer.

Lees ook: Dennis Straat (VVD) benoemd tot waarnemend burgemeester in Medemblik

Lees ook: Burgemeester van Medemblik legt werk opnieuw neer door gezondheidsklachten

Net binnen