Vuurspuwende draak op sportcomplex Sint George in Spierdijk? Vonken spatten eraf bij doorslijpen lichtmasten rond B-veld

Zodra de mast in de stroppen hangt, kan het doorslijpen beginnen.© Foto Mediahuis

Eenmaal doorgezaagd, wordt de mast voorzichtig neergelegd om de LED-lampen eruit te halen.© Foto Mediahuis

De vonken spatten er vanaf zodra monteur Irvin Wimmers de motorslijper in de mast zet.© Foto Mediahuis

Op de grond worden de masten in mootje gezaagd, handiger om te vervoeren.© Foto Mediahuis

Vonkenregens tussen de dug-out en de reclameborden op het complex van St. George.© Foto Mediahuis

De vonken spatten er vanaf zodra monteur Irvin Wimmers de motorslijper in de mast zet.© Foto Mediahuis

Coen van de Luytgaarden
Spierdijk

Uit voorzorg zijn alle lichtmasten rondom het B-veld van voetbalclub St. George in Spierdijk verwijderd. Nadat er een paal doormidden brak en ter aarde stortte, wilde de gemeente Koggenland elk risico uitsluiten. „We geven alle prioriteit aan veiligheid.”

Wie vanaf de parkeerplaats het sportcomplex nadert, zou toch zweren dat hier een scheepswerf in de buurt moet zijn. Het geluid van de motorslijper draagt tot ver in de omringende buurt. De vonkenregen die op het gras neerdaalt, heeft echter niets van doen met maritieme reparatie of sloopwerkzaamheden.

Lees ook: Storm velt lichtmast sportcomplex St. George in Spierdijk. ’Gelukkig stond er niemand in de buurt’

Desondanks ziet het er spectaculair uit, die straal van gloeiende metaaldeeltjes tussen de dug-out en de reclameborden. Aan de zijlijn van het B-veld bij St. George in Spierdijk is de operatie ’Mast Down’ in volle gang.

Sinds er twee weken eerder een exemplaar aan de overzijde, die aan achtertuinen grenst, spontaan is geknakt en op de straatstenen terechtgekomen is, zit de schrik er goed in. Hoe groot is het risico dat dit nog eens gebeurt?

(Tekst gaat door onder de foto)

Uit voorzorg wordt de mast eerst in de stroppen gehangen.© Foto Mediahuis

Sportwethouder Bart Krijnen van de gemeente Koggenland wil niet op antwoorden wachten en heeft besloten de lichtmasten voortijdig neer te halen. „We kunnen ons geen enkel risico permitteren”, aldus Krijnen.

Lees ook: ’Gebroken lichtmast drie jaar geleden nog goedgekeurd, dit mag niet gebeuren’. Geknakte paal sportveld Spierdijk roept alom vragen op

Dat hoef je de mannen van Klaver Infratechniek uit Nibbixwoud geen twee keer te vertellen. Die klaren de klus in een handomdraai. Zodra de hoogwerker de vijftien meter lange paal bovenin stevig vastgrijpt, slingert monteur Irvin Wimmers zijn motorslijper aan. Behoedzaam zet hij de schijf in het metaal en snijdt er kordaat doorheen.

(Tekst gaat door onder de foto)

Een bijzonder gezicht, alle masten werden uit voorzorg vastgesjord aan tractoren.© Foto aangeleverd

Na amper een minuut bungelt de mast in de stroppen en daalt het gevaarte langzaam neer op de grasmat. Voorzichtigheid is geboden want de splinternieuwe LED-verlichting moet er daarna zorgvuldig van verwijderd worden.

Lees ook: ’Je moet er niet aan denken dat die paal in je slaapkamer valt’. Lichtmasten voetbalveld vanwege storm aan tractor vastgesjord

Met het verwijderen van de masten bereikt dit dossier een voorlopige eindfase. Clubvoorzitter Pascal Klaver heeft de leden hierover uitgebreid geïnformeerd op de website. Hij meldt: ’Voor het plaatsen van de nieuwe lichtmasten moeten wij even geduld hebben. Dit kan een paar weken duren voordat de nieuwe lichtmasten geplaatst worden. De gemeente doet in ieder geval z’n best om dit met Klaver infratechniek op kort termijn te regelen. Wij hopen op iedereen z’n begrip’.

(Tekst gaat door onder de foto)

Vermoedelijk is dit de boosdoener, roestvorming bij een van de ’kragen’op enkele meters hoogte.© Foto Mediahuis

Meter van de auto

Buurtbewoonster José Koopman is blij dat Koggenland de kwestie zo voortvarend aanpakt. „Die mast die neerstortte, kwam op amper een meter van onze auto. Dus we zijn er nog heel goed van afgekomen”, aldus José die tevens lid is van de Dorpsraad Spierdijk. „De sportwethouder verdient een compliment voor de wijze waarop dit wordt afgehandeld. Dat mag ook best een keer worden gezegd.”

Net binnen