Lions steelt voor de verandering zelf eens een overwinning; Epiphany Etienne maakt tegen Binnenland het verschil in de slotfase

Epiphany Etienne.© Foto Ron Pichel

Barendrecht

Topkip/Lions weet hoe het voelt: heel lang voor staan en het dan alsnog weggeven. De Landsmeerse basketbalploeg overkwam het in het najaar meerdere keren. Tegen Binnenland pakte Lions nu eens zelf, in de woorden van coach Chris van Kampen, ’een gestolen overwinning’: 77-80.

De Waterlandse basketbalsters liepen zaterdagavond in Barendrecht driekwart van de wedstrijd achter de feiten aan. Lions nam alleen in de openingsminuten even een voorsprong tegen het sterke Binnenland, maar keek na het eerste kwart al tegen een kleine achterstand aan (22-18). Bij rust was het verschil dertien punten (41-28), dat liep in het derde kwart op naar zestien punten (52-36).

Van Kampen besloot het vervolgens over een andere boeg te gooien.

„We gingen afwisselend mandekking en zonedekking spelen om de tegenstander te verwarren. Het ging inderdaad beter lopen, maar we stonden na het derde kwart nog steeds met 62-51 achter en in het vierde kwart kwamen we aanvankelijk niet verder dichterbij. Daarop nam ik het besluit tot een nieuwe tactische aanpassing: een vorm van zoneverdediging met veel positiewisselingen tussen de speelsters. Ik zag dat Binnenland dat zelf ook veelvuldig had gedaan in de laatste wedstrijden en mede daardoor van koploper Grasshoppers had gewonnen, maar we wisten ze er toch mee te verrassen.”

Het verschil in de slotfase werd vooral gemaakt door Epiphany Etienne. De Amsterdamse profiteerde in de breaks optimaal van het feit dat ze een grotere (maar trage) opponente als directe ’man’ had: „Epiphany was een stuk sneller en handiger, daar hadden ze bij Binnenland grote moeite mee”, zag ook Van Kampen.

Etienne verzilverde gedurende de wedstrijd al haar negen vrije worpen waarvan zes in de slotfase. Ze tekende bij de stand 77-72 voor twee punten en bracht, nadat Charlotte van Kleef en Lindsay Pengel gescoord hadden, Lions bij de stand 77-77 op voorsprong. Vervolgens zette ze haar handtekening ook onder de laatste twee scores van de wedstrijd.

Binnenland-Lions 77-80 (41-28). Topscorers: Etienne en Van Kleef (17), Pengel (10).

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Net binnen