Groene aggregaten en een volledig zelfvoorzienend podium op Sail Den Helder en Pre-Sail Texel. Met dank aan het sponsorgeld van de provincie

Sail Den Helder in 2017.© Foto Bas Beentjes

Casper Duin
Den Helder

De provincie Noord-Holland verbindt zich als sponsor aan Sail Den Helder en Pre-Sail Texel 2023. Het geld wordt gebruikt voor onder meer een duurzaam transportplan, groene aggregaten en een volledig zelfvoorzienend podium.

Ook tijdens Sail Den Helder en Pre-Sail Texel vraagt de provincie met sponsoring meer aandacht voor duurzaamheid en participatie. Daarnaast nodigt de provincie relaties uit voor bijeenkomsten.

De provincie Noord-Holland stimuleert met dit sponsorship de duurzaamheidsambities van Sail Den Helder en Pre-Sail Texel. ,,Om ons evenement zo duurzaam mogelijk te maken gebruiken we het sponsorgeld van de provincie ook om een duurzaam transportplan uit te werken, groene aggregaten in te zetten en om een GEM stage in te zetten’’, vertelt Sail-directeur Jeroen Franken. ,,Dit podium is volledig zelfvoorzienend, want de stroom wordt opgewekt met wind- en zonne-energie. Bovendien ziet dit podium er prachtig uit.”

Starthaven

Voorafgaand aan Sail Den Helder, op 28 en 29 juni 2023, is Pre-Sail Texel. Dan liggen er zeilschepen voor anker op de Rede van Texel en in de haven van Oudeschild. Die steken op donderdag 29 juni het Marsdiep over om in Den Helder aanwezig te zijn bij de grote opening. Tot 2 juli liggen de Tall Ships daar aan de kades en zijn er heel veel festiviteiten op en rond Willemsoord, waaronder de Marinedagen van de Koninklijke Marine. Bovendien is Den Helder starthaven van de Tall Ship Races 2023.

Sail Den Helder wil tweehonderd trainees enthousiasmeren om mee te varen naar de volgende haven; Hartlepool (UK). Sail Den Helder zet ook veel jongeren in bij de voorbereiding en uitvoering van het evenement om hen zo te attenderen op de mogelijkheden in Den Helder en de regio en hen op deze wijze te binden. Gedeputeerde Ilse Zaal: ,,Ook in de kop van Noord-Holland zijn we dringend op zoek naar personeel, er zijn in veel sectoren tekorten. Sail laat zien wat er allemaal mogelijk is en helpt jongeren om de juiste werkervaring op te doen. Het is goed dat jongeren bij alle aspecten van de organisatie van dit evenement worden betrokken.”

Lees ook: Volgend jaar is er weer een Pre-Sail op Texel. ’Hopelijk heeft de oorlog in Oekraïne dan geen invloed meer’

Lees ook: Den Helder in 2023 decor van Sail én starthaven van tallships-race. ’We hebben alles gekregen wat we wilden en waarop we konden hopen’

Lees ook: Zoveel mogelijk jongeren betrekken bij de eerstvolgende Sail: twee keer zoveel als in 2017

Net binnen