Nieuw medicijn tegen alzheimer goedgekeurd in VS

ANP Producties | Bron: ANP
Silver Spring

In de Verenigde Staten is een nieuw medicijn goedgekeurd dat de ziekte van Alzheimer kan vertragen. Geneesmiddelenwaakhond FDA keurde het middel Lecanemab vrijdag goed, ondanks twijfels over de veiligheid en bezwaren van artsen die stellen dat het niet voldoende effectief is. Maar omdat er voor alzheimer nauwelijks andere behandelingen beschikbaar zijn, melden Amerikaanse media dat het middel patiënten toch hoop kan bieden.

Vorig najaar meldden de farmaceuten Eisai en Biogen op basis van een onderzoek met bijna 1800 patiënten dat Lecanemab de achteruitgang van de cognitieve functies (zoals geheugen en het oplossen van problemen) met 27 procent vertraagt. In het onderzoek kwam echter ook naar voren dat Lecanemab serieuze bijwerkingen kan veroorzaken, waaronder zwellingen in de hersenen en bloedingen.

Het middel geneest alzheimer niet, werkt alleen bij een vroeg stadium van de ziekte en bovendien is het de vraag of de werking ervan, namelijk door de hoeveelheid eiwit in de hersenen te verlagen, ook daadwerkelijk verband houdt met de ontwikkeling van alzheimer. Dat is wetenschappelijk gezien nog geen uitgemaakte zaak. Alzheimer Nederland zei vorig jaar wel dat de resultaten van de farmaceuten deel uitmaken van "een positieve trend" in het alzheimeronderzoek.

Amerikaanse experts zijn verdeeld over het middel. Onder meer tegen The Washington Post zeggen artsen en onderzoekers enerzijds dat "dit het middel is waar al tientallen jaren naar gezocht wordt" en anderzijds dat "de voordelen voor patiënten niet opwegen tegen de risico's". Ook de achttien maanden durende studie die door de farmaceuten werd uitgevoerd, eindigde met de conclusie dat "langere onderzoeken nodig zijn", aldus The New York Times.

Zo'n 1,5 miljoen van de zes miljoen patiënten met alzheimer in de Verenigde Staten zitten volgens schattingen in een vroeg stadium van de ziekte. Of zij ook allemaal baat kunnen hebben bij het middel is de vraag, omdat het zo'n 26.500 dollar (24.850 euro) per jaar moet gaan kosten en het nog niet duidelijk is of het vergoed wordt door Medicare, een van de grootste Amerikaanse zorgverzekeringsprogramma's. In Europa is het middel nog niet beschikbaar.

Net binnen