Jubileum West-Friesland Rally moet spektakel worden

Hans Broekmeulen vlagt een Mercedes cabriolet af tijdens de vorige rally.© Foto aangeleverd

Michiel Snik
Wognum

Voor de tiende keer houdt de Lionsclub Opmeer-Medemblik in april de West-Friesland Rally. „Van dit jubileum gaan we iets speciaals maken”, zegt Hans Broekmeulen namens de organisatie. „Daarbij hopen we uiteraard op veel klassieke auto’s.”

Broekmeulen heeft ruime ervaring met het organiseren van autorally's. Zo was hij dertig jaar terug onder meer betrokken bij het terughalen van de historische Tulpenrally naar Nederland. Ook heeft hij jarenlang de Hollandse Bollen- en Plassentocht georganiseerd, waar op het eind 180 auto’s aan meededen. Later stond hij ook aan de wieg van de Willemsrally vanuit Den Helder.

(Tekst gaat door onder de foto)

Een klassieke Mercedes tijdens de rally vorig jaar.© Foto aangeleverd

„Maar ik doe de rally die we nu organiseren niet alleen”, benadrukt Broekmeulen. „We zijn hier ook erg veel tijd mee kwijt, het gaat om twee etappes van ieder maximaal 350 kilometer. En dat vrijwel uitsluitend over kleine weggetjes, zelfs de provinciale wegen mijden we. De winnaar is niet de snelste wagen, maar de auto die het dichtste bij het precieze aantal kilometers van de etappe zit. Die is dan niet fout gereden. En onderweg moeten ze fotoplekken zoeken.”

Hotel

De deelnemers aan de tweedaagse rally worden behoorlijk in de watten gelegd. Voor hen wordt het hotel, eten en drinken geregeld. Meedoen kost 375 euro per auto met twee inzittenden. „Dat is geen geld als je ziet wat ze er allemaal voor krijgen, het is compleet verzorgd gedurende twee dagen”, zegt Broekmeulen. „Bovendien rijden we voor het goede doel; onze opbrengst gaat naar Voices for Women van de Hoogwoudse Mirjam Kaijer en Funcare 4 kids, die zich inzet voor kinderen in moeilijke thuissituaties door een chronisch ziek of gehandicapt gezinslid.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Hans Broekmeulen.© Foto aangeleverd

Omdat voor de rally veel deelnemers worden verwacht moet Broekmeulen een compleet hotel afhuren. „Vorig jaar hadden we vijftig auto’s, je praat dan over net zoveel hotelkamers. Omdat de rally op 29 en 30 april is, moeten mensen zich wel vlot aanmelden. Omdat het een jubileumrally is, hebben we ons extra ingespannen. We starten in Wognum en rijden door Drenthe, Overijssel en Gelderland. Iedereen die van dit soort ritten houdt, mag meedoen, je hoeft dus niet een klassieker te hebben. Al zou het voor deze editie wel leuk zijn meer auto’s van voor 1990 te hebben.”

Lees ook: Autorally ’Noord-Zuid’ van Lionsclub Opmeer-Medemblik mag wel bij corona. ’En je steunt ook nog goed doel’

Aanmelden rally

Aanmelden voor de tweedaagse rally kan via een mailtje naar hiswilms@gmail.com. Er wordt een aanbetaling gevraagd van 125 euro. Deelnemers moeten zich voor 1 februari opgeven.

Net binnen