Wie winnen 150 euro voor een oude kerstboom? Geen zakcentje, maar een lootje voor wie een kerstboom inlevert in Langedijk

Hoe meer bomen, hoe meer kans op de prijzen.© Archieffoto jjfoto.nl / Jan Jong

Van onze verslaggever
Langedijk

Geen zakcentje, maar een lootje. In de gemeente Dijk en Waard maken kinderen die een kerstboom hebben ingeleverd kans op een prijs.

Na de feestdagen gaat de kerstboom weer de deur uit. En voor wie ’m niet in de tuin kwijt kan óf een kunststof exemplaar op zolder kan opbergen, betekent het dat de kerstboom bij de gemeente terecht moet komen.

Kinderen die kerstbomen op 7 januari tussen 9 en 14 uur inleveren, maken kans op prijzen. Dat kan op vier locaties in de gemeente, namelijk in Oudkarspel (parkeerplaats Oeverzegge bij sauna Cantarel), Noord-Scharwoude (de speelweide), Broek op Langedijk (de busparkeerplaats tegenover het winkelcentrum) en Sint Pancras (sporthal De Oostwal). Eén kerstboom is één lot. Om 14 uur vindt op die plekken een loterij plaats. Op elke locatie worden er twintig cadeaubonnen van tien euro verloot en een hoofdprijs: een cadeaubon van 150 euro. De bonnen zijn te besteden in winkelcentrum Broekerveiling.

Veertig bomen

In Heerhugowaard worden de overige kerstbomen verder volgens de afvalkalender vanaf de straatkant verzameld in de week van 9 januari. Op mijnafvalwijzer.nl is te zien wanneer de boom aan de weg moet liggen. Eerder wegbrengen mag ook, dat kan bij de afvalscheidingsstations aan de Berrie in Oudkarspel of de Beukenlaan in Heerhugowaard. Wie meer dan veertig bomen heeft verzameld, kan een mail sturen naar inzamelingkerstbomen@dijkenwaard.nl. De gemeente maakt dan een afspraak voor het ophalen van de bomen.

De kerstbomen worden versnipperd en het hout wordt hergebruikt. In de groene bak doen is geen optie, want de stammen composteren niet.

Net binnen