Dijklander Ziekenhuis open voor spoed ondanks beddenstop

Voor spoedgevallen en acute zorg blijft het Dijklander Ziekenhuis altijd geopend.© Foto ANP

Cees Beemster
Hoorn

Een beddenstop in het Dijklander Ziekenhuis werd donderdag vastgesteld. Dit betekent niet dat het hospitaal in Hoorn en Purmerend voor spoedgevallen gesloten is. Mensen die acute zorg nodig hebben, kunnen hier volgens woordvoerder Tessa Scheffer altijd terecht.

Bij deze krant kwam donderdagochtend de melding binnen dat alle bedden in het Dijklander Ziekenhuis gevuld zijn en er dus niemand meer bij kan. Dit ligt genuanceerder, legt woordvoerder Tessa Scheffer uit. „Het klopt dat wij een beddenstop hebben”, verklaarde zij donderdag.

Tijdelijk

„Dit gebeurt af en aan en is steeds tijdelijk. Het betekent dat we tijdelijk geen overplaatsingen van patiënten uit andere ziekenhuizen kunnen doen. Feitelijk gaat het hierbij niet om een tekort aan bedden, maar om het beschikbare verpleegkundig- en medisch personeel. Dit komt bij vlagen bij ons voor. Het kan best zijn dat het ’s avonds al weer is opgelost. Het gaat steeds om een goede balans tussen het beschikbare zorgpersoneel en het aantal patiënten. Die capaciteit moet goed zijn.

Aan een bed zonder personeel heeft niemand iets.”

’Interne aangelegenheid’

Met de buitenwacht wordt een beddenstop normaal gesproken niet gecommuniceerd. Scheffer: „Het is vooral een interne aangelegenheid voor ons personeel en ons overleg met andere ziekenhuizen, verpleeghuizen en huisartsen.” Inwoners van West-Friesland hoeven zich hier volgens het ziekenhuis niet ongerust over te maken. „Voor spoedgevallen en acute zorg gaan wij altijd door. Die mensen kunnen hier altijd binnenkomen. En hiervoor blijven de ambulances naar ons ziekenhuis rijden.”

Hoe vaak een beddenstop in het Dijklander Ziekenhuis voorkomt, kan de zorginstelling niet zeggen. „Wij meten niet hoe vaak dit gebeurt”, zegt Scheffer. „Wij meten alleen in procenten van de tijd hoe lang dit speelt. Het gaat bij zo’n stop vaak om uren, niet om dagen of langer. Bovendien speelt een beddenstop vaak ook niet tegelijk op al onze locaties.”

Lees ook: Overheid strenger voor ziekenhuizen om genoeg bedden te hebben

Net binnen