IJsbaantje op Roode Steen in Hoorn was nog niet helemaal winterhard, vanaf zaterdag geopend

© Foto Mediahuis / Eric Molenaar

Eric Molenaar
Hoorn

Op schaatsbaanroodesteen.nl werd reikhalzend afgeteld naar vrijdag 9 december als de dag dat de ijsbaan op de Roode Steen in Hoorn open zou gaan, maar de praktijk blijkt weerbarstiger te zijn. Voor publiek is het vanaf zaterdag 12 uur mogelijk het ijs te betreden.

Op het oog ligt de ijsvloer er vrijdagmiddag al strak bij, maar het ijs moet voor de zekerheid nog verder uitharden, laten Asher van den Anker namens de initiatiefnemers weten.

(Tekst gaat door onder de foto)

© Foto Mediahuis / Eric Molenaar

Buiten draait een indrukwekkende koelinstallatie overuren, de grotendeels geïsoleerde leidingen bedekt met ijs. In een grote kerstboom die naast het beeld van JP Coen is geplaatst, worden de snoeren met lampjes met behulp van een hoogwerker opgehangen. Een oliebollenkraam maakt het winterse plaatje compleet.

(Tekst gaat door onder de foto’s)

© Foto Mediahuis / Eric Molenaar

© Foto Mediahuis / Eric Molenaar

Binnen liggen de huurschaatsen al klaar en staan de kunststof pinguïns en andere attributen paraat die kinderen op het ijs houvast kunnen bieden. Een kaartje voor de ijsbaan kost straks 4 euro, wie ook schaatsen wil huren betaalt 3,50 euro extra.

(Tekst gaat door onder de foto)

© Foto Mediahuis / Eric Molenaar

De ijsbaan is rondom strak afgesloten, met grote ’ramen’ die uitzicht bieden. Het is belangrijk om wind, regen en een hogere omgevingstemperatuur zo veel mogelijk te weren, stelt de leverancier van de ijsbaan, Satellite Ice Benelux. De koude luchtlaag die boven het ijs een soort isolatiedeken vormt, moet niet steeds worden weggeblazen. En ook het bevriezen van water dat op de ijsvloer terechtkomt zou veel extra energie kosten.

Lees ook: Schaatsen op de Roode Steen in Hoorn: ’Hele binnenstad maakt deze ijsbaan mogelijk’

Net binnen