Rampestampmuziek en een potje Uno, onze internationals schijnen het heel gezellig te hebben in Qatar | column

Hein ten Berge

Er was inderdaad sprake geweest van ’rampestampmuziek’ tijdens het boottripje van de Oranjeselectie, liet NOS-verslaggever Tom Egbers deze week ter plekke weten. Daarmee bevestigde hij de woorden van Louis van Gaal, die in een gesprekje met Egbers’ collega Jeroen Stekelenburg eerder op de dag vertelde over het teamuitje op een luxueus jacht.

Welke muziek dat dan was, wist Van Gaal niet. Hij is meer van de romantische muziek. ’Viooltjes?’, vroeg Stekelenburg nog. Maar op die vraag volgde geen antwoord. Egbers deed later op de dag navraag bij enkele betrokkenen maar een eensluidend antwoord bleef uit. Het waren in ieder geval geen Hollandse meezingers geweest, dat was duidelijk.

Zelfs perschef Bas Ticheler kwam niet met namen en nummers over de brug. Om de kijkers een goed beeld van rampestampmuziek te geven, deed Egbers toch een poging. ,,Dat gaat van...oetsj, oetsj, oetsj. Met een harde beat eronder, ja.’’

Oranje wordt dit WK volledig afgeschermd van de buitenwereld. Het is een fantastische groep die het heel gezellig heeft, laat Van Gaal telkens horen. Mondjesmaat sijpelen er wat beelden naar buiten van die gezelligheid. Zo wordt er veel Uno gespeeld, dat kaartspelletje dat jonge ouders tot vervelens toe met hun kroost spelen. We zien Memphis een kaart met het getal 1 omhoog steken. ,,Dit is wat we willen worden’’, voegt hij eraan toe.

Ook het officiële kanaal Ons Oranje houdt de kaarten tegen de borst. Waar vier jaar geleden zelfs verslag werd gedaan van een uitje naar de bowlingbaan, blijft het nu muisstil. Tien minuutjes van de training, dat is het. ,,Alle 26 spelers zijn ook vandaag aanwezig’’, zegt Egbers maar weer.

Geen gezellige inkijkjes dus. Maar goed, alles moet wijken voor dat grote doel: wereldkampioen worden. Tijdens de huldiging zullen er genoeg leuke filmpjes voorbijkomen. Tot die tijd moeten we het doen met rampestampmuziek, van je... oetsj, oetsj, oetsj.

62926c76-77c6-11ed-9f43-0257d57b707f.pdf

Net binnen