Redders drenkelingen bij Wijdenes krijgen erepenning en oorkonde

Alle betrokkenen van de reddingsactie en de huldiging bijeen. Boven vlnr.: brandweerlieden Jelmer Vriend en Martijn Visser en vrijwilligers van het Reddingsstation Wijdenes Mark Hennevanger, Silvia Houtman, Michelle van de Ruit, Sjaak van de Ruit en politieman Rob Zevenberg. Onder vlnr.: redders Nikki Dirkmaat en Kim van Diepen, burgemeester Michiel Pijl, de geredde drenkeling Krzyzstof Pieciukonis en redders Rob Blokdijk en Danny Blokdijk.© Foto Clarinda Fotografie

Cees Beemster
Hoogkarspel

Kim van Diepen en Nikki Dirkmaat uit Obdam en Robbie en Danny Blokdijk uit Hoorn hebben een bronzen penning met bijbehorende oorkonde van de Koninklijke Maatschappij tot Redden van Drenkelingen gekregen. Het viertal redde 3 juli twee drenkelingen op het Markermeer.

Die bewuste zondag 3 juli wordt om 18:32 uur vanaf het Markermeer bij de vluchthaven van Wijdenes om hulp geroepen. Een opblaasbare kano is omgeslagen en ligt vijfhonderd meter van de kant. Twee personen, een man en een vrouw, zijn in het water beland. Eén van hen dreigt onder water te verdwijnen.

Nog zichtbaar

Robbie en Danny Blokdijk, die in de haven een bootje hebben liggen, komen dan juist aangereden. Zij worden geroepen door de getuigen die vanaf de wal zien dat het koppel in nood verkeert. Snel stappen zij in hun boot en gaan naar de drenkelingen toe. Eenmaal ter plaatse is alleen de vrouw nog zichtbaar boven water. Van de man zien zij nog net een hand. Ze slagen erin om beide drenkelingen aan boord te trekken.

Twee andere redders, Kim van Diepen en Nikki Dirkmaat, waren al eerder zwemmend met opblaasbanden naar de drenkelingen toe gezwommen. Ze komen juist bij de drenkelingen aan als ook Robbie en Danny Blokdijk de twee met hun bootje hebben bereikt. Volgens een getuige is er kort voordat de kano omsloeg, een groot luxe motorboot op snelheid langs gevaren. Deze heeft hoge golven veroorzaakt waardoor de kano vermoedelijk is omgeslagen.

Bedanken

De twee slachtoffers worden uit het water gehaald en opgevangen op een reddingsboot. Ze zijn daarna met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Beiden kunnen het gelukkig navertellen. Om de vier redders te bedanken voor hun heldendaad kregen zij deze woensdagmiddag uit handen van burgemeester Michiel Pijl van Drechterland een bronzen penning met oorkonde van de Koninklijke Maatschappij tot Redden van Drenkelingen.

Dit gebeurde in het bijzijn van Gaius Voûte van de genoemde maatschappij, én van één van de twee geredde drenkelingen, Krzyzstof Pieciukonis. De geredde vrouw was niet aanwezig bij de bijeenkomst in de raadszaal van Drechterland in Hoogkarspel. Wel waren vrijwilligers van de brandweer Hem-Venhuizen en het Reddingstation Wijdenes aanwezig.

Lees ook: Tweetal uit Markermeer gered nadat hun opblaasbare kano was omgeslagen

Net binnen