Berucht kruispunt in Nieuwe Niedorp op de schop, klachten en suggesties omwonenden sorteren effect

Kruising Hoefje/Boomgaardweg in Nieuwe Niedorp.© Archieffoto Marc Moussault

Lars van der Bel
Nieuwe Niedorp

Gemeente, politie en provincie beramen zich op aanpassingen van het kruispunt Hoefje/Boomgaardweg in Nieuwe Niedorp die nog voor de zomer van 2023 gedaan moeten worden. Aanleiding daartoe is een reeks aan ongelukken, gevolgd door commentaar van omwonenden en politici.

Het kruispunt is berucht onder omwonenden omdat zij bijna iedere week - en iedere week meerdere keren bijna - een ongeluk voor de deur hebben. Sinds half oktober kent het kruispunt tijdelijke maatregelen in de vorm van afzettingen van een voorsorteerstrook. Dat ook dit geen soelaas biedt, bleek een week later toen wederom twee auto’s elkaar op hun pad troffen.

De gemeente, politie en provincie hebben nu het plan opgevat om nog voor de zomer van 2023 met ’vaste’ aanpassingen te komen voor de verkeersgevaarlijke situatie. Uit de snelheid van handelen blijkt dat de vele vragen, klachten en suggesties van inwoners en lokale politici aan het adres van de autoriteiten effect hebben gesorteerd.

Eerder bleek namelijk nog dat er uitvoerig onderzoek zou moeten worden gedaan voordat men met ’permanente’ aanpassingen zou kunnen komen voor het kruispunt dat in het beheer is van zowel gemeente als provincie. De provincie wilde twee maanden geleden daarom nog geen garanties verstrekken over de tijdspanne waarin het onderzoek zou moeten plaatsvinden, laat staan de periode waarin aanpassingen verwacht konden worden.

Grasbetontegels

Rode stippellijn toont beheergrenzen 't Hoefje. Lichtgrijs is in beheer bij de provincie Noord-Holland, donkergrijs is in beheer bij de gemeente Hollands Kroon. Ster: locatie meeste ongevallen.© Beeld gemeente Hollands Kroon

Die garanties worden nu dus wel gegeven met de toezegging dat uitvoerig onderzoek gaat plaatsvinden en dan voor vaste aanpassingen op korte termijn. De gemeente geeft te kennen dat er vier maatregelen onderzocht worden.

De eerste mogelijkheid die wordt overwogen, is het onderbreken van de rijrichting vanaf de Boomgaardweg richting de oprit van de provinciale weg. Een tweede optie tracht iets te doen aan het weidse karakter van het kruispunt zodat automobilisten elkaar niet meer over het hoofd zien. Een derde optie betreft het aanleggen van grasbetontegels om verkeer af te remmen en een vierde gaat uit van het verwijderen van de uitvoegstrook vanaf ’t Hoefje richting de Boomgaardweg.

Het onderzoek moet uitwijzen of één of meer van deze maatregelen een oplossing bieden en welke kosten dit met zich meebrengt. In navolging van deze vaste aanpassingen wordt bekeken of - en zo ja, in hoeverre - er nog meer aanpassingen nodig zijn.

Lees ook: Weer een verkeersongeval op ’t Hoefje bij Nieuwe Niedorp. ’Afzetten voorsorteerstrook werkt niet’

Lees ook: Klabam! Weer een paar auto’s op elkaar bij het Hoefje. Het gebeurt om de haverklap. Waarom? Niemand die het weet. De afslagstrook is nu dicht

Lees ook: Bijna iedere week een ongeluk. Kruispunt in Nieuwe Niedorp blijft vragen oproepen, maar levert ook antwoorden op: ’Ons menselijk oog heeft een echte blinde vlek’

Lees ook: Schade en gewonde bij botsing in Nieuwe Niedorp

Net binnen