Anna Fedorova troost en geeft hoop | Muziekrecensie

Hans Visser

Als veelbelovende, maar schuchtere tiener speelde de Oekraïense Anna Fedorova zo’n vijftien jaar geleden in Nederland al volwassen concerten. Nu is de fenomenale pianiste een jonge vrouw, die een half miljoen ophaalde voor humanitaire hulp aan haar geboorteland.

Fedorova’s opname uit 2013 van het Tweede Pianoconcert van Rachmaninov, gemaakt in het Concertgebouw, trok op YouTube inmiddels ruim 36 miljoen kijkers. Ze speelt dat romantische stuk nu met het Symfonie Orkest van Sankt Gallen en dirigent Modestas Pitrenas op een cd, die onbedoeld symbolische waarde kreeg. Want wie vermoedde tijdens de opnamen in 2021 dat Rusland in 2022 haar Oekraïne in een oorlog zou storten?

De cd opent met Rachmaninovs Vierde Pianoconcert uit 1927, weerslag van de wereldwijde veranderingen in die tijd: afscheid van een verleden, duik in een nieuw angstaanjagend tijdperk. Dan volgt het glorieuze Tweede uit 1901.

Fedorova beleeft dit werk nu – in oorlogstijd – als symbool voor de wederopstanding en zo klinkt haar solopartij: virtuoos en juichend stijgt de muziek als een feniks omhoog, naar het licht, om daar te zingen van liefde en troost, gevolgd door het besef dat ooit de vrede komt.

Maar... Rachmaninov was toch een Rus? Zeker, maar hij vluchtte voor de revolutie van 1917 en leefde als balling in Europa en Amerika.

Klik hier voor de Vrij Magazine Spotify Playlist

Net binnen