Parlementscommissie kan aan de slag met belastingaangiftes Trump

ANP Producties | Bron: ANP
Washington

Een commissie van het Amerikaanse parlement heeft zes jaar aan belastingaangiften van oud-president Donald Trump overhandigd gekregen van het ministerie van Financiën, meldt CNN. Het Hooggerechtshof had daar vorige week de weg voor vrijgemaakt

De commissie probeerde de documenten jaren met juridische procedures in handen te krijgen. Trump ziet het onderzoek naar zijn financiële verleden van de door de Democraat Richard Neal geleide commissie als politiek gemotiveerd.

De Republikein is de eerste president in vier decennia die weigert dergelijke belastingpapieren vrij te geven. Hij wil geen details over zijn bezittingen en zakelijke activiteiten prijsgeven. In een van de talrijke rechtszaken die los van het parlementsonderzoek gaande zijn wordt de Trump Organization beschuldigd van fraude en misleiding.

Zware verliezen

Trump rapporteerde volgens eerdere mediaberichten over meerdere jaren zware verliezen van zijn ondernemingen waardoor hij maar erg weinig belasting hoefde te betalen. Het parlement wil weten of dit wel goed is gecontroleerd en of er nieuwe regels nodig zijn.

De belastingaangiften worden naar verwachting voorlopig niet publiekelijk bekendgemaakt. De commissie moet snel werken omdat haar mandaat in het Huis van Afgevaardigden kan worden herroepen als de Republikeinen in januari de controle overnemen.

Net binnen