Oranje beroerd, tijdens dit WK? Het kan nog veel erger | column

Jan Vertonghen.© Foto EPA/Rungroj Yongrit

Theo Brinkman
Amsterdam

Het voetbal van Oranje op dit WK is tot dusver beroerd. Da’s jammer, maar we hebben het er maar mee te doen. Zo’n drama is het allemaal niet hoor: twee keer gewonnen, één keer gelijk, winnaar van de groep, achtste finale gehaald.

Het had – ondanks het magere spel – veel erger gekund. Er zijn ook landen die slecht spelen, (te) weinig punten pakken en ruzie in de selectie hebben. Tel uit je winst.

Bij de Belgen is het wat dat betreft kassa. De Rode Duivels werden een helft lang weggespeeld door Canada en wonnen met een flinke portie geluk, ze verloren daarna van Marokko en verder is er voortdurend heibel in de tent. En dan zitten ze ook nog eens in een afgelegen trainingskamp, in de woestijn, dicht bij de grens met Saoedi-Arabië, ver weg van de rest van het WK.

De Belgen in Qatar: ze zijn het niet eens over de te volgen tactiek, ze delen sneertjes over medespelers uit, er zijn verhalen over spelers die niet met elkaar willen praten, het is een en al ellende. Kevin De Bruyne, de sterspeler, merkte al voor het WK op dat het elftal van België te oud is en daarom kansloos zou zijn in Qatar.

Deze week leverde Eden Hazard, na het verlies tegen Marokko, kritiek op de verdedigers. Te traag en te oud. Thomas Meunier is 31, Toby Alderweireld is 33, Jan Vertonghen inmiddels 35. ’Maar als het elftal te oud is, zullen we toch ook wel slecht áánvallen omdat we te oud zijn, zou het niet?’, zei Vertonghen vilein – de kritiek op de verdedigers moest maar eens afgelopen zijn. Voorin bakten ze er immers ook niets van, wilde hij maar zeggen.

Terwijl Louis van Gaal knuffelt met verslaggevers die hem lof toezwaaien, baalt Roberto Martinez alleen maar van de media. Ze jagen op roddels en verspreiden nepnieuws over opstootjes in zijn selectie, zegt de bondscoach van de Belgen.

Ach, erg hoeft het niet eens te zijn, zulke ruzies. Op het WK van 1986 in Mexico was René Vandereycken dusdanig vervelend tegen ploeggenoten, dat hij uit de selectie werd gezet. België haalde in Mexico de halve finale.

Net binnen