Verlichting van bedrijfnaam alleen te zien tijdens de vaartijden van de veerdienst. Ook op Texel wordt overmatig lichtgebruik teruggedrongen of gestopt

© Foto Pixabay

Van onze verslaggever
’t Horntje

Deense, Duitse en Nederlandse ministers ondertekenen komende week een zogeheten ’dark sky’ verklaring voor de hele Waddenzee. Nederlandse gemeenten rond de Waddenzee, waaronder Texel, hebben al eerder afgesproken overmatig lichtgebruik terug te dringen of te stoppen.

Lichtvervuiling heeft namelijk invloed op vogels en andere dieren in de Waddenzee. De NIOZ-gebouwen in ’t Horntje op Texel liggen direct aan de Waddenzee. De verlichting van de gebouwen is in 2017 onderwerp van gesprek geweest in het Omgevingsberaad Waddengebied en is sindsdien verbeterd. Sinds september 2020 wordt de lichtvervuiling in Nederland - ook bij het NIOZ - objectief gemeten.

Het NIOZ op Texel heeft de volgende maatregelen genomen om lichtvervuiling te beperken. De verplichte buitenverlichting bij nooduitgangen bestaat uit LED-lampen die minder fel schijnen en gerichter zijn in te zetten; ze schijnen als het donker is op vijftig procent sterkte en schakelen naar volle sterkte als er iemand nadert. De verlichting van de bedrijfsnaam op het muur van het hoofdgebouw, is in de herfst en winter alleen verlicht vanaf de eerste afvaart van de naastgelegen TESO-veerdienst om 6 uur 's ochtends totdat de laatste boot gearriveerd is om 22 uur. De verlichting schakelt automatisch uit zodra er daglicht is.

Was het donker?

Op een van de daken van het NIOZ staat een lichtsensor van het project Washetdonker, een samenwerking van het Kapteyn Instituut en ScienceLinX van de Rijksuniversiteit Groningen. Via de website washetdonker.nl kun je per nacht zien hoe donker, of hoe groot de lichtvervuiling was.

In de ’dark sky’ verklaring staat dat de drie landen samen zullen werken aan een samenhangend programma dat duisternis als kwaliteit van het Werelderfgoed Waddenzee zal vergroten.

Net binnen