Mecanicien Jan Prikkel (87) overleden. Heemskerker reed bijna vijftig jaar achter het (inter)nationale peloton aan en vierde successen met Van Moorsel en Dextro Volendam

Jan Prikkel bij relikwieën uit zijn rijke loopbaan.© Archieffoto

Heemskerk

Oud-mecanicien Jan Prikkel is deze week op 87-jarige leeftijd overleden. De Heemskerker was bijna zijn hele leven actief in de wielersport. Met de ploeg van Leontien van Moorsel en het team van Dextro Volendam beleefde hij grote successen.

’Na jaren achter het peloton te hebben gereden, is met een sprint naar de finish vertrokken onze lieve Jan Prikkel’, staat te lezen op het overlijdensbericht van de Heemskerker.

Het leven van Prikkel stond in dienst van het wielrennen. Voor zijn verdiensten werd hij door de KNWU onderscheiden met het Zilveren Wiel. Als mecanicien werkte hij bij zowel de de mannen- en damesselecties van de KNWU, de teams van Concorde, Moone Glas, Koga Miyata en Vlasman.

Bij de ploeg van Dextro Volendam maakte hij in de jaren negentig de grote successen mee, zoals het wereldkampioenschap van Danny Nelissen bij de amateurs. „Jan was een vakman pur sang”, vertelt oud-ploegleider Leo van Etten. „Met de ogen dicht kon hij bij wijze van spreken wielen spaken en racefietsen in elkaar zetten. Dag en nacht stond hij voor de ploegleiding en de renners klaar alsof het de gewoonste zaak van de wereld was.”

Net binnen