Sporten en quizzen of jammen, markten, muziek en kunst: dit zijn de tien tips voor activiteiten in de regio Alkmaar

1 / 2
Nina Bakker

Elke week selecteert de redactie tien tips voor activiteiten in Alkmaar en omgeving.

Alkjes072 Fest

Het ’pop-up festival’ Alkjes072 streek deze zomer neer met akoestische optredens, kunst en poëzie op verschillende plekken in Alkmaar. Op 27 november is het festival terug met Alkjes072 Fest om 19 uur in Podium Victorie. Een grote editie als afsluiter met veel artiesten uit de regio. Programma o.a.: Erik Reino, GALM, Anneleen, Roxmana ft. Pazoda, Sterre Weldring, Johnny, Panda Noir en The Stream. Tickets en info: alkjes072.nl.

Van Hakken Komt Blazen

Midwinterhoorngilde ’Van Hakken Komt Blazen’ bestaat tien jaar en geeft een reeks optredens. Tijdens de Fjoertour Egmond spelen 26 november twee midwinterhoornblazers op hun 3.60 meter lange alpenhoorns in de kerk. Op 27 november wordt er in Schoorl op winterhoorns geblazen. Om 14 uur is er een wandeling (voor jong en oud) door het duingebied, ondersteund door midwinterhoornblazers. Je kunt het zelf ook even uitproberen. Om 15.30 uur spelen de blazers bij bezoekerscentrum Schoorlse Duinen en wordt het blaasseizoen geopend. Meer info en speeldata: midwinterhoorngilde-vhkb.mozello.com

Stadsfabriek makers

Welke creatieve makers hebben inmiddels hun plek gevonden in creatieve broedplaats de Stadsfabriek (Marconistraat 5)? Kom erachter op 26 november van 13 tot 17 uur. Ze zetten de poorten wagenwijd open en laten zien wat ze in huis hebben. Makers van diverse pluimage hebben open ateliers, er zijn producten te koop, workshops, ambachtelijke versnaperingen, live muziek en diverse demonstraties.

Musical Before After

Bepaal zelf wat je betaalt voor de musical ’Before After’, 25 november in Cool Heerhugowaard. Reserveer je kaartje op www.coolkunstencultuur.nl en betaal na afloop. Het is een nieuw experiment van het theater om een avondje uit voor iedereen toegankelijk te houden in dure tijden.

De (relatief onbekende) musical ’Before After’ van het Britse duo Stuart Matthew Price en Timothy Knapman wordt gebracht door het nieuwe Nederlandse musicalgezelschap Oatmilk met een Nederlandstalige versie. Het verhaal: twee ex-geliefden komen elkaar weer tegen, maar één kan zich er niets van herinneren door geheugenverlies. Kunen ze opnieuw beginnen? Meer info: www.coolkunstencultuur.nl/theater.

Skaten en jammen

In het overdekte skatepark ’Straat!’ (Marconistraat 5) is vrijdag 25 november van 20 tot 00 uur ’Plankenkoorts’. Voor vijf euro heb je entree en kun je volop skaten. Muzikale talenten kunnen ondertussen los met jammen. Er staat een drumstel en microfoon, je kunt ook je eigen instrument meenemen. Bij Skatepark ’Straat!’ is iedereen welkom, welk niveau dan ook. Kijk voor meer info op: www.skateparkstraat.nl.

Van markt naar markt

Struinen over de markt kan in Heerhugowaard op twee plekken: op 26 en 27 november is de ’Wonderlijke Winterfair’ van 10 tot 17 uur in De Noord Heerhugowaard. Er is voor ieder wat wils, de route gaat voornamelijk langs huizen van De Noord-bewoners (te herkennen aan de rode kerstboom). Info: www.heerhugowaarddenooord.nl.

Daarnaast is 27 november van 10.30 tot 15 uur markt in Het Voorhuis (terrein Reigersdaal, Krusemanlaan 88) met meer dan zestig kramen. Opbrengst van de kraamverhuur en catering gaat naar vrijetijdsactiviteiten voor mensen met een beperking.

Boulderen en quizzen

Bij boulderhal Sendmast (Koelmalaan 354) is 25 november van 22 tot 00 uur Pubquiz. Extra tip: ga eerst voor een sessie boulderen, waarbij je tot vier meter hoogte zonder touw boven dikke matten klimt. Er zijn routes van verschillende niveaus en ondertussen train je je hele lichaam en coördinatievermogen. Op 25 november kunnen pashouders gratis iemand meenemen om te boulderen. Meer info: boulderhalsendmast.nl.

Afsluiter Overslot

Het is het laatste muziekweekend van Hoeve Overslot: op 26 november kunnen wandelaars van de (uitverkochte) Fjoertoer er vanaf 18 uur luisteren naar jazzformatie One More (foto). Er is ook gluhwein. Op 27 november sluit singer/songwriter Arjan Terpstra vanaf 16 uur het seizoen af. Te zien zijn ook portretten van bekende rock- en jazzartiesten geschilderd door Paul de Vries en Jurriaan Leyen. Reserveren: €10 (ter plaatse voldoen), mail naar museumhoeveoverslot@gmail.com.

Het plan is om na de renovatie medio maart 2023 weer te openen en 25 jaar Hoeve Overslot te vieren.

Krystl in Obdam

Zangeres Krystl speelt 26 nov. in ’t Brakenkerkje Obdam. Na de single ’Golden Days’ won ze de Edison voor Beste Nieuwkomer, een 3FM Award en een Buma Award. Ze tourde met The BlueBirds en in augustus bracht Krystl ’Good For You, Good For Me’ uit. Met deze nieuwe nummers en muziek van de afgelopen twaalf jaar is Krystl op tour, dit weekend in Obdam. Kijk op: brakenkerkje.nl.

Expositie bieb Heiloo

Kunstenares Tineke Leering en ’Eerlijk & Werelds’ exposeren nog tot en met 3 december in Bibliotheek Heiloo. Leering is sinds 2010 lid van de Heilooër fotoclub HAF. Later volgde ze diverse cursussen en ontwikkelde ze haar eigen stijl. In de expositie is onder meer ’Het derde beeld’ te zien, waarbij ze twee foto’s over elkaar zet die samen een nieuw beeld vormen. Eerlijk & Werelds exposeert gevarieerde kunstnijverheid uit verschillende (ontwikkelings)landen in de wereld. Deze kunnen ook als cadeau worden gekocht. Met de verkoop helpt Eerlijk & Werelds landen die het moeilijker hebben.

Net binnen