Gezochte oplichter van kledingwinkels opgepakt in Alkmaar

Internetredactie
Alkmaar

De politie heeft vrijdag 18 november een oplichter opgepakt bij een winkelcentrum in Alkmaar. De Roemeense verdachte maakte kledingwinkels in heel Europa geld afhandig met een vernuftig trucje.

De politie maakte de arrestatie pas deze donderdag bekend.

De Roemeen werkte als volgt. Hij rekent met cash geld een grote hoeveelheid dure kledingstukken af (met waarden tussen de 400 en 700 euro).

Bij het afrekenen telt hij biljetten van 50 euro voor de neus van de kassière. Deze telt de biljetten na en wil ze in de kassa doen. Op dat moment zegt de Roemeen dat hij de biljetten nog eens wil tellen omdat hij bang is dat hij een fout heeft gemaakt.

Bij de tweede keer tellen vouwt de oplichter enkele biljetten (twee tot vier) onderop de stapel om en verstopt ze in zijn handpalm. Hij geeft de biljetten terug, maar enkele omgevouwen biljetten stopt hij snel in zijn broekzak. De kassière heeft nu drie keer gezien dat het bedrag is geteld en gelooft het wel. Ze stopt de biljetten in de kassa.

De verdachte gaat weg met de kleding, maar komt ze even later toch weer inleveren en vraagt het volledige bedrag terug.

De politie kwam de Roemeen op het spoor nadat een beveiliger bij een kledingwinkel in Rotterdam melding deed. Na onderzoek werd duidelijk dat hij al in meer Europese landen had toegeslagen en dat hij onlangs was gecontroleerd in een Frans voertuig. Dat voertuig werd vrijdag aangetroffen bij een Alkmaars winkelcentrum.

Agenten in burger gingen het winkelcentrum in, in de hoop de verdachte op heterdaad te betrappen. Dat lukte, want tot twee keer toe voerde hij zijn geldwisseltruc uit bij kledingwinkels. De verdachte is opgepakt en moet zich bij de rechter verantwoorden voor vijf oplichtingen waar hij van verdacht wordt.

Net binnen