Regels rond schadevrije jaren van brommers versoepeld

© Foto Getty Images

Nancy Ubert

Jarenlang was de vader van Gerda Hoffman verzekerd bij Centraal Beheer. Omdat die verzekeraar niks meer doet met brommobielen, stapt hij gedwongen over. Dat kost hem geld.

De schadevrije jaren die je opbouwt met je scooter of brommer, worden niet standaard vermeld in de database van verzekeraars. Als je je scooter- of brommerverzekering beëindigt, moet je zorgen dat je een royementsverklaring krijgt. Hierop staan de opgebouwde schadevrije jaren. Met dit document kun je vervolgens bij je nieuwe verzekeraar aantonen hoeveel schadevrije jaren je hebt opgebouwd. En dus in aanmerking komt voor premiekorting.

Als Gerda Hoffman onze hulp inroept is ze al een half jaar bezig geweest om de schadevrije jaren van haar 86-jarige vader op papier te krijgen. Of we iets in deze slepende kwestie kunnen betekenen.

Dat blijken we inderdaad te kunnen. Onze contactpersoon bij Centraal Beheer zorgt ervoor dat vader Hoffman alsnog een overzicht met zijn schadeverleden ontvangt. Dat wordt doorgestuurd naar de nieuwe verzekeraar, ANWB.

Het overzicht is niet genoeg, lezen we na enige tijd in een e-mail van ANWB Verzekeringen: ,,Op het moment dat meneer Hoffman de verzekering bij ons afsloot, was er nog een bonus malus verklaring* nodig om de schadevrije jaren over te kunnen nemen. Meneer had deze verklaring helaas niet, omdat zijn vorige verzekering daaraan niet had meegewerkt. Een brief met een schadeverleden gold op dat moment niet als officieel document. Sinds december 2021 zijn de afspraken in de branche voor de overdracht van schadevrije jaren versoepeld.’’

Dat biedt uitkomst. Op basis van de brief waarin het schadeverleden staat te lezen, krijgt Hoffman nu toch korting op zijn premie. In mei 2022 werd de verzekering verlengd. Per die datum gaat de korting gelukkig alsnog in.

*) De bonus malus verklaring is een officieel document waarop staat hoeveel schadevrije jaren je hebt opgebouwd.

Wilt u reageren of heeft u hulp nodig van het Ombudsteam? Mail ons!

Net binnen