Waar een schilder het licht aandoet, doet Sabine Koomen het licht uit

© Foto Erna Faust

Nina Bakker
Enkhuizen

Die ene speciale stoel, het uitzicht, je werkplek of dat schuurtje. Wat maakt dat jij je thuis voelt? Waar ben jij ’lekker thuis’? Die vraagt leggen wij voor aan Sabine Koomen uit Enkhuizen. „Hier heb ik alle ruimte.”

Door de smalle straatjes van Enkhuizen komen we bij het huis van Sabine terecht. Ooit gebouwd in 1974 en in bezit van een bollenboer, nu het domein van Sabine en haar gezin. Sabine groeide op in Santpoort, emigreerde met haar familie naar Aruba en verhuisde later weer terug naar Nederland. Na een aantal verhuizingen streek ze twintig jaar geleden neer op deze plek in Enkhuizen.

Aan de buitenkant zie je niet direct dat er binnen hoge plafonds zijn, er nog een tuin achter zit en er een tweede woon-werkgebouw achter staat. Met haar man, vier kinderen en een hond heeft Sabine hier alle ruimte voor haar gezin én voor haar kunst.

In het huisje achterin de tuin is het atelier van Sabine. Het is er ietwat donker, er hangen portretten aan de muur en een beamer aan het plafond. Met haar schildersschort om begint Sabine over de grote verbouwing die ze zo’n acht geleden hebben gehad.

„We wilden een schuur bouwen, maar van de gemeente moest het groter en een woon-werkbestemming krijgen. Toen hebben we dit erbij gebouwd en zijn we nu blij dat we deze ruimte hebben. Hier ben ik bezig met de schildertechniek van Vullow, waarbij je werkt met verschillende lichtlagen. Waar een schilder normaal het licht aandoet, gaat hier het licht uit.”

Sabine laat het schilderij zien dat haar dochter heeft gemaakt, een portret van Billie Eilish. Een beamer projecteert de foto op het doek, vervolgens deelt de software de foto op in verschillende lichtlagen. Zodoende kun je lichtlaag per lichtlaag op je doek schilderen, van licht naar donker.

„Deze techniek is in eigen beheer ontwikkeld, met mijn broer. Als schilder ontwikkelde hij de techniek en we doen veel samen. Door op deze manier te werken kun je met weinig voorkennis toch iets moois maken. Doe je het voor het eerst, dan lopen de lichtlagen iets minder goed over. Schilder je vaker, dan kun je de lichtlagen wat vloeiender laten verlopen.”

Regelmatig geeft Sabine workshops, van bedrijfsuitjes tot vriendengroepen of schilderen als rouwverwerking. „Het is mooie manier om met iemand te praten terwijl je aan het schilderen bent. Je komt in een relaxte modus. Het lijkt wel een soort ’yoga voor de mind’, ondertussen komen er allemaal gesprekken op gang. Uiteindelijk ga je met een mooi schilderresultaat naar huis. Zo ben je wel vier uur zoet.”

Zodoende zet Sabine iedereen aan het schilderen, zoals haar zoons en dochter. Eén van de werken waar ze zelf trots op is, is het portret van haar moeder. „We proberen altijd weer nieuwe technieken uit. Met dit werk heb ik met een schraper de verf er weer afgehaald zodat de contouren overblijven. Daarna heb ik het er weer licht opgezet en ben ik er met een soort transparante verf eroverheen gegaan zodat je een whitewash-effect krijgt. Ik was er zelf ook verbaasd over.”

Sabine heeft zelf geen schilderachtergrond. „Ik ben Pippi Langkous: ik doe dingen die ik nooit eerder heb gedaan. Dan ga je oefenen en kun je toch iets creëren. Ik kom uit de media- en reclamebranche, maar ben ook havenmeester geweest in Hoorn. Daar komt het aspect omgaan met mensen aan bod en dat kan ik nu toepassen in de workshops. Ik heb met mijn broer ook schilderbenodigdheden verkocht, we verkochten onder meer doeken. Nu schilderen we er zelf op. Zo komt alles wat ik eerder deed weer terug in wat ik nu doe.”

Vanaf het begin van dit jaar is Sabine met dit project bezig en zijn ze er volop mee aan het experimenteren.

Naast het werken in het atelier is Sabine druk met haar gezin. Met de verbouwing is ook het woonhuis helemaal opgeknapt. „Alle elementen die ik belangrijk vind, komen terug in dit huis. De rust, ruimte, plek voor iedereen en het atelier aan huis. Ik ga hier nooit meer weg.”

Net binnen