Demonstranten tegen Zwarte Piet zonder megafoon in Zaandam

Kick Out Zwarte Piet (KOZP) protesteert rondom de Sinterklaasintocht in Breda.© ANP

ANP
Zaandam

De demonstranten die komende zaterdag bij een sinterklaasfeest in Zaandam protesteren tegen Zwarte Piet mogen daarbij van de gemeente Zaanstad geen megafoons en versterkt geluid gebruiken. De actiegroep Zaankanters Tegen Racisme noemt dat in een verklaring „onrechtmatig” en „een directe inperking van het demonstratierecht.”

Afgelopen zaterdag werd in Westzaan tijdens een intocht ook gedemonstreerd tegen Zwarte Piet. Volgens een woordvoerder van de gemeente is toen „duidelijk geworden dat ook zonder megafoons de demonstranten goed van zich konden laten horen. Om ervoor te zorgen dat ook de aanwezige kinderen de geluiden van het podium kunnen horen hebben we in onze voorwaarden opgenomen dat er geen megafoons mogen worden gebruikt.” Ook zouden megafoons risico’s van verstoring van de openbare orde met zich meebrengen, aldus de woordvoerder.

De gemeente benadrukt voor het recht op demonstreren te staan en de actievoerders daarom een centrale plek vlakbij de ontvangst van Sinterklaas te hebben gegeven. „Zij kunnen daar, vlakbij alle aanwezigen, zich volop laten horen en zien.”

De Zaanse demonstranten uitten eerder al kritiek op de gemeente en de politie, die tijdens de demonstratie in Westzaan afgelopen zaterdag niet zou hebben gehandhaafd toen tegenstanders eieren gooiden. Ook verscheen tijdens het protest plots een boot met een zwart scherm, die ervoor zorgde dat de groep werd afgeschermd van de intocht.

In de gemeente Zaanstad, waar Westzaan en Zaandam toe behoren, zijn meerdere intochten die door de gemeente gesubsidieerd worden. Er zijn deels roetveegpieten en deels zwarte pieten. „Dit gaat langzaamaan over naar roetveeg”, zo liet een woordvoerder eerder weten, maar dit zou in goed overleg moeten gebeuren. Onlangs is een motie aangenomen waarin is afgesproken dat vanaf volgend jaar geen subsidie meer wordt verstrekt aan intochten waar zwarte pieten aan meedoen.

Net binnen