Sloop Jozefschool in De Goorn maakt weg vrij voor huisartsen

Een kraan van sloopbedrijf Van der Bel uit Middenmeer zet zijn tanden in de voormalige Jozefschool in De Goorn© Foto Jaap van der Pijll

Materialen kunnen worden hergebruikt.© Foto Jaap van der Pijll

Leo Blank
De Goorn

Een kraan van sloopbedrijf Van der Bel uit Middenmeer zet zijn tanden in de voormalige Jozefschool in De Goorn. Op de vrijkomende plek komt onder meer een HOED oftewel Huisartsen Onder Een Dak.

Het veertig jaar oude lesgebouw aan de Dwingel stond sinds medio 2021 leeg. Het katholiek en openbaar onderwijs in De Goorn en Avenhorn zijn verhuisd naar kindcentrum De Droomgaard. De beide scholen in Avenhorn, De Overhaal en De Ieveling, gingen al eerder tegen de vlakte. Voor die locatie aan het Veer in Avenhorn wordt een woningbouwplan ontwikkeld.

Hergebruik

Van der Bel begon eind vorige maand met de ontmanteling van de oude katholieke school in De Goorn. „Eerst is asbest verwijderd. Daarna zijn binnen bruikbare onderdelen als verlichting en wastafels weggehaald. Ook houten balken en platen uit de dakconstructie zijn nog prima te hergebruiken. Daar schenken wij als bedrijf veel aandacht aan”, aldus projectleider Gregor Rezelman.

Nu alle opnieuw te gebruiken materialen zijn veilig gesteld, is de weg vrij voor grover geschut. Sinds enkele dagen is een kraan op het terrein verschenen, die korte metten maakt met wat nog rest van het gebouw. Niettemin verwacht Rezelman dat de sloop nog zeker tot eind dit jaar voortduurt.

2025

„Het is een flinke oppervlakte. Als het gebouw weg is, moeten ook nog de vloeren en fundering worden verwijderd. Dat geldt ook voor tegels op het schoolplein en hekwerk eromheen. Mensen beseffen vaak niet dat ook die werkzaamheden tijd vergen”, legt hij uit.

Op de vrijkomende plek wordt in opdracht van Koggenland een HOED gebouwd. Daarin worden de praktijken van de huisartsen in Avenhorn, Berkhout, Ursem en, op termijn, Spierdijk samen ondergebracht. Ook biedt het plan ruimte aan kinderopvang en 24 appartementen. De verwachting is dat de bouw eind 2024 klaar is. Maar eerder hield de gemeente een slag om de arm en werd niet uitgesloten dat het pas begin 2025 wordt voordat gebruikers en bewoners in de nieuwbouw terecht kunnen.

Lees ook: Jozefschool in De Goorn vanaf oktober tegen vlakte

Net binnen