Zwanenburg is dit seizoen een stuk beter dan vorig jaar. Het verliest op een ongelukkige manier van VSV

Martijn Degeling paktFlorent Lievense van VSV vast. united photos rob van wieringen

Simon Luybé

VSV won op een geniepige manier van Zwanenburg door een benutte strafschop van Moreno Blom drie minuten voor tijd: 1-0.

„Volgens mij werd Bart (Veldhuis red.) wel geraakt. We zaten in de hoek waar de klappen vielen dus deze winst komt goed uit. Hopelijk is dit de omslag”, vertelde VSV-aanvoerder Danny de Jong na de gelukkige afloop. Voorlopig zijn SVA en Swift beter in vorm en is de derde plaats het maximaal haalbare.

Zwanenburg verloor dan wel maar presteert dit seizoen boven verwachting. Vorig jaar werden slechts vijf punten gepakt tot de winterstop. En dat is mede te danken aan Tom van Moorsel en Nigel Zwarts. De jonge spelers hebben zich in de basis weten te vechten. Routinier en aanvoerder Jordy Vierbergen is erg te spreken over het tweetal.

„Ze komen uit het tweede elftal en O23 en waren klaar om de stap te maken naar het eerste elftal. Ze zijn zeer leergierig en passen goed in de groep. Spelen echt goed uit hun taak, luisteren naar de oudere jongens en zijn belangrijk voor het team met assists en doelpunten.”

Aanvaller, en de jongste van het stel, Nigel Zwarts maakte vorig seizoen al zijn debuut maar heeft nu echt zijn plekje verworven. „Ik ben met open armen ontvangen en van achteruit wordt goed gecoacht. Ik weet nu dat ik niet altijd een actie moet maken en soms de bal moet laten vallen. De tegenstanders zijn fysiek en kopsterk. Ik ben niet de grootste maar met mijn techniek en snelheid kom ik er langs. Dat wordt van mij ook verwacht en dan voorzetten geven. Nick de Graaf is naar HBC gegaan. Die kwam met een schaar of individuele actie tot veel doelpunten. Nu staan Zakaria el Johari en Niels Oostwouder in de punt van de aanval. Die zijn sterk en kunnen goed koppen”, zegt de twintigjarige Zwarts.

De andere jongeling die op het middenveld speelt en zijn goals meepikt, is Tom van Moorsel. „Ik speelde in het tweede maar had ruzie met de trainer. Dit jaar ben ik een stuk serieuzer, zijn er geen conflicten. Heb het erg naar mijn zin, speel op het middenveld. Waar maakt me niet uit. Je merkt dat dit een niveau hoger is maar ik geef altijd honderd procent en het maakt me niet uit tegen wie we spelen. Vanaf mijn jeugd speel ik al bij Zwanenburg. Mocht er een andere club op mijn pad komen, dan heb ik zeker ambitie. Voorlopig zit ik hier prima”, vertelt de 21-jarige.

In de eerste helft was Zwanenburg beter. Na balverlies van verdediger Gino Demon kreeg Van Moorsel een kans. Breed leggen was een optie maar de jongeling koos voor eigen succes. De bal ging net naast. VSV had voor rust een mogelijkheid. Na fraai kappen van Bart Veldhuis was zijn inzet matig. Zijn schot ging hoog over en ver naast. Verder legde Zwanenburg veel meer energie in de wedstrijd dan VSV. Vorig seizoen won VSV twee keer overtuigend maar daar was zondag niets van te zien. De gasten hebben duidelijk progressie geboekt.

Na rust ging het wat meer over en weer. Vooral invaller Joey Meijer van VSV liet van zich horen. Een kopbal van hem ging maar net naast. Het duel leek geen winnaar op te leveren. VSV mist duidelijk Malcolm Meijer, die vorig jaar uit alle hoeken en gaten wist te scoren. „Dat is een gemis maar met Florent Lievense en Joey Meijer wordt dat opgevuld. Die vullen hun taken goed in”, zei aanvoerder De Jong, die een paar minuten voor tijd VSV toch 1-0 zag maken.

Een duwtje in de rug van Roy von Mauw bij Bart Veldhuis werd door arbiter De Meij bestraft met een strafschop. Moreno Blom wist wel raad met dit buitenkansje. In de resterende drie minuten kon Zwanenburg het verlies niet afwenden. Uiteraard liepen de emoties hoog op en waren er nog wat akkefietjes. De 1-0 kwam niet meer in gevaar voor de ploeg van Tim Joon.

„Bij vlagen is het goed. Voor rust zat het er niet in maar we bleven strijd leveren. En in het laatste half uur kwamen we steeds vaker in het strafschopgebied. De zure pil van een week eerder waarin we tegen Nieuw West United een 1-2 voorsprong weggaven, is dit een belangrijke zege”, zag De Jong dat VSV de drie punten in eigen huis hield en de achterstand op de koplopers niet verder liet oplopen.

derde klasse zondag

VSVZwanenburg1-0

87. Blom 1-0 (pen.)

VSV: Plug, Boogaard, Kamstra (70. De Zwart), Demon, Sewalt, De Jong, Mudde (70. Galjé), Seppenwolde (61. Rietdijk), Lievense (46. Meijer), Blom, Veldhuis.

Zwanenburg: Jonker, Kesbeke, Von Mauw, Vierbergen, Hoonte, Van Moorsel (80. Snijders), Blankennagel, Verhoeve (61. Oostwouder), Degeling, El Johari (76. Tichelaar), Zwarts.

Net binnen