Trouwjurk uit 17e eeuw gevonden in scheepsresten bij Texel

In dezelfde kist was ook deze andere jurk gevonden, in veel betere staat

Van onze verslaggever
Oudeschild

In scheepsresten bij Texel is een eeuwenoude trouwjurk gevonden. Het kledingstuk komt uit de 17e eeuw. Oorspronkelijk was het van zijde met ingeweven zilveren versieringen, waardoor het moet hebben gefonkeld, maar door jaren op de zeebodem is het bruin geworden. Het is nu extreem kwetsbaar, zegt conservator Alec Ewing van het Texels Museum.

De trouwjurk is vrijdag voor het eerst aan de buitenwereld getoond. Vanaf zondag kan het publiek de vondst bekijken in Museum Kaap Skil op Texel.

Het is niet na te gaan van wie de trouwjurk is geweest, maar het kledingstuk moet hebben toebehoord aan ’een dame uit de hoogste sociale klasse van West-Europa’. Ewing schat dat de jurk omgerekend vele duizenden euro's moet hebben gekost. Mogelijk was het van een edelvrouwe, maar ’er waren toen zeker in Amsterdam koopmansfamilies die naar moderne maatstaven multimiljonairs waren. Ze waren rijker dan koningshuizen en financierden oorlogen. Voor gewone mensen zal zo'n jurk vele jaarinkomens hebben gekost, het was voor hen volstrekt onmogelijk en onrealistisch om zoiets te kopen’.

Textiel

De jurk zat in een kist vol textiel. Duikers vonden die kist in 2014 ten oosten van Texel, op de bodem van de Waddenzee. De kist kwam waarschijnlijk uit een koopvaardijschip dat daar rond 1650 was vergaan toen het er voor anker lag. Dat schip vervoerde buxushout uit het Middellandse Zeegebied en wordt daarom het Palmhoutwrak genoemd. Om welk schip het echt gaat, is niet bekend. Volgens Ewing zijn er ongeveer vijftien schepen waar de kist uit zou kunnen komen.

In dezelfde kist was ook een andere jurk gevonden, in veel betere staat. Die werd in 2016 gepresenteerd. Dat de trouwjurk dit jaar pas werd ontdekt, komt volgens het museum doordat er veel losse stukken textiel in de kist zaten. Die moeten heel voorzichtig worden behandeld, en daardoor kost het tijd om vast te stellen om wat voor kledingstukken het gaat. In de kist zaten ook boekomslagen met het wapen van het Britse koninklijke huis, maar dit zouden stalen van een drukker kunnen zijn.

Net binnen