750.000e buspassagier checkt in en uit met betaalpas. Mijlpaal voor Transdev in primeurregio Gooi en Vechtstreek

Een bloemetje voor Pim uit Hilversum, de 750.000ste ’buspinner’ in de regio.© foto: Transdev

Eddie de Paepe
Hilversum

Een mijlpaal dinsdag voor OV-bedrijf Transdev: de 750.000e reiziger gebruikte zijn betaalpas om in- en uit te checken in de bus in de regio Gooi en Vechtstreek.

Transdev introduceerde deze nieuwe manier van betalen vorig jaar september in alle bussen in het Gooi en de Vechtstreek. Sinds januari checkt ook Pim in- en uit met zijn betaalpas als hij naar zijn werk reist. Zo ook dinsdag. In de ochtend werkte de Hilversummer thuis, zodat hij buiten de spits kon reizen. Zijn OV-chipkaart verliep begin dit jaar. Door over te stappen op in- en uitchecken met zijn betaalpas, hoefde hij geen nieuwe kaart meer aan te vragen. Pim: „Ik vind het heel handig. Je betaalpas vergeet je ook minder snel dan een OV-chipkaart.”

OVpay

In- en uitchecken met een betaalpas is de eerste nieuwe betaalvorm in het OV, die door de Nederlandse OV-bedrijven en Translink landelijk wordt ingevoerd onder de overkoepelende naam OVpay. Het werkt eenvoudig en precies hetzelfde als de OV-chipkaart. Een reiziger checkt bij de kaartlezer in met een contactloze betaalpas of creditcard, plastic of op een mobiel, en start de reis. Bij het verlaten van de bus checkt de reiziger uit met dezelfde pas.

Het Gooi en de Vechtstreek was vorig jaar september de eerste regio waar in- en uitchecken met contactloze betaalpas of creditcard werd geïntroduceerd in alle bussen. Het aantal reizigers dat gebruik maakt van deze vorm van betalen groeit sindsdien gestaag. Dinsdag werd de 750.000 bij Transdev aangetikt. Reden voor deze reiziger te verrassen met een bos bloemen.

Dagjesmensen

„Dankzij de introductie van in- en uitchecken met je betaalpas wordt reizen met het openbaar vervoer steeds makkelijker”, stelt Mark Thoma, commercieel manager bij Transdev. „Voor reizigers die niet dagelijks in het OV te vinden zijn, zoals dagjesmensen en toeristen, is het fijn dat je je vooraf niet hoeft te verdiepen in OV-chipkaarten of het kopen van een los kaartje. We zijn dan ook blij dat zoveel reizigers al hiervan gebruik maken.”

Na het Gooi en de Vechtstreek volgden al snel de overige OV-regio’s waar Transdev verantwoordelijk is voor het busvervoer. In- en uitchecken met je betaalpas is inmiddels mogelijk in alle Connexxion-bussen en in de bussen van Hermes in Zuidoost-Brabant.

Ook de Breng-bussen in Arnhem en Nijmegen en omgeving en de incheckpalen van de Valleilijn en de Breng trein volgen snel. Thoma: „Op korte termijn bieden we deze betaalmethode aan in al onze bussen en treinen. In 2023 volgen nieuwe stappen, waarbij we bijvoorbeeld kortingsacties via de betaalpas introduceren. Voorlopig zijn we nog niet klaar met betaalinnovaties. Zo kunnen we met OVpay steeds meer inspelen op de individuele wensen van onze reizigers.”

Lees ook: Bankpas is het nieuwe buskaartje; Transdev voert in Gooi en Vechtstreek alternatieven in voor OV-chipkaart

Net binnen