Topstuk naar Nationaal Militair Museum in Soesterberg. Schilderij van ruim 6 bij 4 meter wordt op zaal gerestaureerd

De aankomst van het schilderij bij het Nationaal Militair Museum in Soesterberg.© Foto NMM

Van onze verslaggever
Soesterberg

Het Nationaal Militair Museum (NMM) in Soesterberg krijgt het schilderij ’De slag bij Quatre-Bras’ uit 1818 van Jan Willem Pieneman in langdurige bruikleen van Koninklijke Verzamelingen.

Op het schilderij voert de jonge prins van Oranje Nederlandse troepen aan in gevecht met het leger van Napoleon bij Quatre-Bras in 1815. Het schilderij heeft een afmeting van ruim zes bij vier meter.

De slag bij Quatre-Bras was een belangrijk keerpunt in de Europese geschiedenis. Omdat het Nederlandse leger, onder leiding van de Prins van Oranje (later Koning Willem II), bij Quatre-Bras het gevecht aanging met het oprukkende leger van Napoleon, was er tijd voor de Brits/Nederlandse en Pruisische legers om zich voor te bereiden op de beslissende slag bij Waterloo, twee dagen later. Daarmee kwam er een einde aan de napoleontische oorlogen die Europa 23 jaar lang gegijzeld hadden en kon het pas gestichte Koninkrijk der Nederlanden haar onafhankelijkheid behouden.

Het restauratieproject van ’De slag bij Quatre-Bras’ - Nationaal Militair Museum - YouTube

Het schilderij bevat veel verwijzingen naar de collectie en personen die in het museum een plek hebben. Het schilderij hing tot voor kort in Paleis Soestdijk. Vanwege de aanstaande renovatie van het paleis ontstond de gelegenheid het schilderij in het NMM tentoon te stellen. Het enorme werk wordt vanaf november op zaal gerestaureerd en is vanaf 15 november voor publiek te bezichtigen.

Net binnen