’Met dit tempo van verduurzaming huurwoningen zijn we nog 28 jaar bezig’. College Koggenland reageert met duurzaamheidsoffensief

De begroting in de gemeente Koggenland leverde maandag stof tot discussie op.© Foto ANP/Lex van Lieshout

Coen van de Luytgaarden
De Goorn

De verduurzaming van woningen in Koggenland verloopt te traag. ,,Met dit tempo zijn we nog 28 jaar bezig met de verduurzaming van alle huurwoningen’’, aldus Karin Rietveld van de fractie PvdA/GroenLinks.

In een door het CDA en D66 gesteund amendement uitte zij kritiek op het college dat alle zeilen moet bijzetten om de klimaatdoelstellingen te halen.

Lees ook: Koggenland in de bres voor behoud huurwoningen kleine dorpen. Ophef na verkoop in Oudendijk

Volgens Rietveld gebeurt er tot dusver veel te weinig. ,,Dit resultaat is uitermate teleurstellend voor alle betrokken partijen. Dit tempo ligt veel te laag. Zeker gezien het feit dat bewoners van sociale huurwoningen geen hoog inkomen hebben en we te maken hebben met een acute klimaatcrisis. We moeten tegen de achtergrond van de huidige klimaattop niet langer praten van klimaatopwarming maar oververhitting van de aarde.’’

Lees ook: Plan voor goedkopere en sociale huurwoningen in Koggenland. Vrijkomende schoollocatie Avenhorn biedt ruimte aan 44 huizen

Gevels isoleren

Volgens genoemde partijen moet Koggenland, dat over een substantieel aantal eigen huurwoningen beschikt, haast maken met de verduurzaming van slecht geïsoleerde huurwoningen. Rietveld hamerde op de plaatsing van zonnepanelen op daken, het isoleren van gevels en het vervangen van kozijnen. Ook een collectieve straatwarmtepompinstallatie is volgens haar bittere noodzaak.

Lees ook: ’Huiseigenaar van drie ton betaalt slechts tien euro meer aan ozb’. Koggenland relativeert lastenverhoging

Volgens wethouder duurzaamheid Rosalien van Dolder wil het college serieus werk maken van verduurzaming. ,,Maar als je ziet wat je er allemaal voor moet doen, dan zakt je de moed als wethouder duurzaamheid wel eens in de schoenen’’, verzuchtte de wethouder.

Inmiddels is de kritiek achterhaald door de actualiteit want het college wist critici in de raad zodanig te overtuigen dat het amendement werd ingetrokken. Met dank aan het college dat een inspanningsverplichting voor verduuraming aankondigde.

De afdeling communicatie heeft hierover een en ander op papier gezet. ’De gemeente Koggenland gaat ook de huurwoningen van het gemeentelijk Woningbedrijf de komende jaren verduurzamen. Op dit moment loopt een pilot waarbij acht woningen in Ursem verduurzaamd worden. Deze pilot is bedoeld om kennis en ervaring op te doen op het gebied van verduurzamingsmaatregelen, opstellen van scenario’s, investeringen, subsidies, aanpassing huurbedragen en het betrekken van huurders hierbij. Uiteindelijk zullen alle woningen in 2026 minimaal het energielabel C hebben. Bij de verduurzaming worden de woningen goed geïsoleerd en worden er ventilatiesystemen aangebracht die ervoor zorgen dat de woningen klaar zijn voor laagtemperatuur verwarming. We kijken ook naar de mogelijkheid om zonnepanelen aan te brengen op de woningen. Hiermee voldoet de gemeente ruimschoots aan de planning die de Rijksoverheid heeft gesteld’.

koggenland_visuele_weergave_begroting_def.pdf

Net binnen