’Wij waren in het begin heel verlegen, ga gewoon met elkaar praten’. Kinderraadsleden Koggenland geven opvolgers wijze raad mee bij afscheid

Als bewijs van hun lidmaatschap van de Koggenlandse kinderraad kregen de kinderen een certificaat uitgereikt van burgemeester Monique Bonsen.© Foto aangeleverd

Coen van de Luytgaarden
De Goorn

Ze hebben hun spreekangst overwonnen en tegelijkertijd ontzettend veel opgestoken van gemeentepolitiek. De kinderraadsleden in Koggenland hadden de tijd van hun leven.

Dat vertelden zij deze week bij het feestelijke afscheid van hun ’regeerperiode’.

In de raadszaal van de gemeente Koggenland was er een feestelijk uitzwaaimoment georganiseerd. Burgemeester Monique Bonsen prees alle kinderen om hun inzet. „Jullie hebben niet alleen veel geleerd van gemeentepolitiek, maar ook van elkaar”, aldus Bonsen.

Certificaat

Als bewijs van hun eerste schreden op het politiek/bestuurlijke pad kregen alle vertrekkende kinderraadsleden een certificaat uitgereikt. Opdat zij dat in de nabije toekomst op hun cv kunnen vermelden.

(Tekst gaat door onder de foto)

Burgemeester Monique Bonden in de raadszaal van Koggenland waar zij een jaar geleden de eerste kinderraad installeerde.© Foto aangeleverd

Een jaar geleden installeerde Bonsen de eerste Koggenlandse kinderraad. Die bestond uit de leden Bink, Luuk, Sonna, Julka, Mees, Anne, Jalisa en kinderburgemeester Amber Beentjes uit Hensbroek.

Lees ook: Hensbroekse Amber Beentjes is eerste kinderburgemeester van Koggenland

Bij hun vertrek wisselden zij met burgemeester Bonsen van gedachte over het afgelopen jaar. Bink had hierbij een goed advies voor diens opvolgers: „Wij waren in het begin heel verlegen. Als ik jullie was zou ik dat anders doen. Ga gewoon meteen met elkaar in gesprek.”

Lees ook: De leden van de kindergemeenteraad onthullen zelfbedachte afvalbakken: ’Misschien word ik zelf burgemeester later’

Een van de belangrijkste ’wapenfeiten’ van de vertrekkende kinderraad is het opvrolijken van openbare prullenbakken. Zij verdedigden het voorstel met succes in de raadsvergadering en kregen hier de handen voor op elkaar.

De kinderraad, bestaande uit leerlingen van groep zeven van alle Koggenlandse basisscholen, is een initiatief van burgemeester Bonsen. Die zei bij de installatie van de eerste kinderraad behoefte te hebben aan ’een collega van jullie formaat’.

Bonsen zei toen: „Het komende jaar gaan we met elkaar kijken wat we belangrijk vinden in de gemeente. Wat kunnen we doen om de gemeente leuker te maken? Als jullie een goed idee hebben kunnen we het voorleggen aan de raad en hopelijk wordt het dan echt gerealiseerd.”

Lees ook: Sportwethouder van Koggenland wringt zichzelf in allerlei bochten tijdens spelletje twister. Modern multicourt De Droomgaard in gebruik genomen

Net binnen