Ooit versleten voor ’het Urk van Noord-Holland’. Koggenland geeft winkeltijden nu praktisch volledig vrij. ’Inwoners willen gehele jaar boodschappen doen’

Winkelcentrum De Vijverhof in Avenhorn/De Goorn herbergt zowel een supermarkt als kleinere winkels. Die mogen straks veel vaker open.© Foto Marcel Rob

Coen van de Luytgaarden
De Goorn

De gemeente Koggenland, ooit ’het Urk van Noord-Holland’ genoemd, gaat openingstijden van winkels verruimen. Inwoners kunnen voortaan het gehele jaar boodschappen doen, wat het college betreft.

Dat blijkt uit een raadsvoorstel dat volgende week ter tafel komt. Als de politiek ermee instemt, gaan de nieuwe tijden nog voor de komende feestdagen in.

In het voorstel staat dat winkeliers ’hebben verzocht om een versoepeling van de vrijstellingen van de Winkeltijdenwet’.

Lees ook: 'Koggenland Urk van Noord-Holland'

Enkele jaren geleden leverde verruiming van winkeltijden nog flinke discussie op in de politieke arena van Koggenland. Maar ook deze plattelandsgemeente is inmiddels ingehaald door de tijd, zo schetst het college in het voorstel.

(Tekst gaat door onder de foto)

Algemeen directeur Marit van Egmond opent de eerste supermarkt die Albert Heijn van Deen overnam in Avenhorn.© Foto Mediahuis

’De afgelopen jaren is er veel veranderd met betrekking tot de openingstijden van, met name, supermarkten. Inwoners verwachten elke dag van het jaar hun boodschappen te kunnen halen. Een aantal winkeliers heeft daarnaast verzocht om een versoepeling van de vrijstellingen van de Winkeltijdenwet.’

Lees ook: Toch zondags winkelen in Koggenland

De wijziging houdt in dat winkels straks ook op alle feestdagen open zijn zoals nieuwjaarsdag, eerste paasdag, eerste pinksterdag en eerste kerstdag. Dit van ’s morgens negen tot ’s avonds acht uur.

Hiermee loopt Koggenland straks nagenoeg in de pas met zeven van de tien omliggende gemeentes die eveneens een (bijna) volledige ontheffing voor de zon- en feestdagen hanteren.

(Tekst gaat door onder de foto)

Algemeen directeur van Albert Heijn, Marit van Egmond (links) opent samen met Corrie Bos de eerste winkel die AH van Deen overneemt in Avenhorn.© Foto Mediahuis

Lees ook: Gedwongen sluiting Deen in Avenhorn leidt tot vragen in politiek Koggenland

Alleen Enkhuizen, Opmeer en Stede Broec houden volgens het college Koggenland nog vast aan de oude openingstijden.

Winkeliers hebben hun wensen recent geuit in een enquête. Met name grote supermarktketens (Albert Heijn en de Lidl) zijn ’blij met deze versoepeling’.

Lees ook: Winkels in heel Enkhuizen mogen elke zondag open blijven

Enkele kleinere winkeliers met weinig personeel, zo blijkt, staan niet te springen. Zij vrezen dan ook omzetverlies. ’Zij vrezen een verschuiving van klanten naar de grotere supermarkten in plaats van de lokale ondernemer’, aldus het college.

Net binnen