Kankerpatiënten krijgen hun medicijnen op een nieuwe manier | column

Ate Vegter column foto© Foto Ella Tilgenkamp

Ate Vegter

Kankerpatiënten van het Dijklander Ziekenhuis krijgen hun medicijnen tegenwoordig mee in een zogenaamde Baxterrol. Dat is een doosje dat eruit ziet als een nummertjesautomaat in winkel of apotheek, waar je dan een zakje uittrekt met de medicijnen voor dat moment.

Je hoeft helemaal nergens meer over na te denken wanneer je chemotherapie krijgt, want met name voor die groep patiënten is deze nieuwe manier van medicijnenverstrekking bedoeld. Belangrijk, omdat je je voorafgaand aan een chemotherapiekuur medicijnen inneemt om de kans op misselijkheid te verkleinen. Een prijzenswaardig initiatief.

Ik vind het wel een interessant bericht en ook zo mooi op tijd, want ik ga zelf in november beginnen met chemotherapie. Ik heb al prostaatkanker sinds 2012, toen ik geopereerd ben en de prostaat verwijderd is, maar het is later toch weer teruggekomen. Niet de prostaat, maar wel de kanker. Nu zijn al die jaren min of meer gemoedelijk voorbijgegaan, met soms wat praktische lastigheden en met een variëteit aan medicijnen, die ik via verschillende kanalen als ziekenhuis, apotheek en per speciale koerier toegespeeld krijg, maar over het algemeen kan ik toch nog wel aardig meekomen, al zeg ik het zelf.

Nu lijkt er plotseling toch iets veranderd en dat heeft gevoelsmatig te maken met de start van de chemotherapie. Dat gaat natuurlijk niet van de ene op de andere dag. Het hele begrip chemo hangt in al zijn dreigende onschuld al jarenlang als een grimmige, grijze wolk aan de hemel der behandelingen, maar uitstel bleek een afdoend wapen.

In november ga ik beginnen en daarmee lijkt mijn leven in serieus vaarwater terechtgekomen te zijn. De bijwerkingen lijken tegenwoordig wel mee te vallen, maar misschien is dat ook alleen maar een hoopgevende gedachte. Bovendien zal ik in het Antoni van Leeuwenhoek de Baxter-methode van het Dijklander moeten missen, maar ik prijs mij gelukkig dat ik ook daar in goede handen ben.

Net binnen