Waarom de Nederlandse belastingbetaler extreemrechtse organisaties spekt, is een raadsel | column

Chris Aalberts

Forum voor Democratie heeft van de politiek een verdienmodel gemaakt en Nederland steekt zijn kop in het zand. Al sinds de start houdt FvD aan het einde van het jaar een bedelactie voor meer leden: niet alleen een manier om de ledeninkomsten te vergroten, maar vooral om de subsidie – die aan de ledenaantallen is gekoppeld – te maximeren. Die aantallen worden aan het begin van elk jaar gemeten.

Dit verdienmodel gaat verder dan wat oproepjes om lid te worden. Al vanaf de eerste dag staat er een boekenstand bij elke FvD-bijeenkomst en die boeken worden tegenwoordig uitgebracht bij een eigen uitgeverij om de inkomsten verder te maximeren. Als je die boeken dan ook nog via je eigen webshop aan de man brengt, tikt dat wederom lekker aan en natuurlijk is dat alles inmiddels opgenomen in een commerciële bv.

De Forum-leiding is ook bezig de inkomsten van FvD’ers in het land af te romen. Eerder probeerde de partij dat bij de Statenleden, maar zonder succes. Nu de partij zo’n vijftig raadsleden heeft, stelt men echter cursussen verplicht die vervolgens van het fractiebudget moeten worden betaald. Om ervoor te zorgen dat raadsleden niet rebelleren, kijkt de landelijke partij mee hoe het lokale fractiegeld wordt besteed. Opbrengst: een ton. Als het lukt natuurlijk: in Dijk en Waard – net boven Alkmaar – hadden twee FvD’ers deze constructie door en namen de benen. Beter laat dan nooit. In Teylingen stapte deze week echter een raadslid over naar Forum. Kassa!

Al met al is het niet zo gek dat de Tweede Kamer vindt dat Thierry Baudet zijn neveninkomsten openbaar moet maken, net als al zijn collega’s. Nu Baudet dat weigert, is hij geschorst. Voor de camera’s hoorden we hem moord en brand schreeuwen, maar hij profiteert er alleen maar van: nu kan hij doen alsof de rest van de Kamer hem onrechtvaardig behandelt. Ondertussen is hij sowieso nauwelijks actief en wordt er gedurende de schorsing deels helemaal niet vergaderd, dus hij merkt er in de praktijk niets van. Zou de Tweede Kamer tevreden zijn over deze sanctie?

Ondertussen twittert de gesubsidieerde jongerenorganisatie JFvD over het nazistische visioen ’omvolking’. Het gesubsidieerde wetenschappelijk bureau – het Renaissance Instituut – organiseert een lezing met rechtsextremist Alfred Vierling, die vroeger verbonden was aan de Centrumpartij. Ondertussen wordt de internationale stichting – die natuurlijk ook subsidie krijgt – aangevoerd door een Poetinvazal. Waarom de Nederlandse belastingbetaler al deze extreemrechtse organisaties spekt is een raadsel, laat staan waarom daar niet op wordt ingegrepen.

FvD staat binnenkort op de Dam bij een ’vrijheidsdemonstratie’ waar de notoire antisemiet David Icke acte de presence geeft. Zijn antisemitische reptielentheorie wordt inmiddels door Baudet gretig verspreid, of hij nou vakantie heeft – pardon: geschorst is – of niet. We krijgen de rechtsextremisten die we zelf hebben gekweekt.

Net binnen